Juncker: Banky se musí připravit kvůli Řecku na velké ztráty

Brusel - Banky musí přijmout mnohem výraznější ztráty z řeckého dluhu, než se zatím počítalo. V Bruselu to dnes řekl šéf euroskupiny a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker. V červenci se dohodlo, že by soukromí investoři měli na dobrovolné bázi odepsat zhruba 21 procent řeckých dluhopisů. Evropští politici ale v posledních týdnech volají po citelnějších odpisech, které by se mohly podle některých zpráv pohybovat kolem 50 procent.

„Včera jsme se dohodli, že řekneme, že musíme mít výrazné navýšení příspěvku bank,“ řekl Juncker o pátečním večerním jednání eurozóny, po kterém nebyla žádná oficiální tisková konference. Podle diplomatů se ministři eurozóny dohodli, že budou s bankami a dalšími soukromými investory jednat o nejméně padesátiprocentním odpisu řeckých dluhopisů.
   
Podle poslední zprávy monitorovací mise Mezinárodního měnového fondu, Evropské centrální banky a Evropské komise bude třeba odepsat kolem 50 až 60 procent, pokud se má situace kolem Řecka stabilizovat.   

Problém většího zapojení soukromého sektoru do záchrany Řecka je jedním z klíčových bodů komplexní strategie pro řešení současné krize, kterou by chtěla unie najít na summitech v neděli a ve středu. Kromě tohoto jde třeba o rekapitalizaci evropských bank a posílení „palebné síly“ záchranného fondu eurozóny (EFSF).

Ilustrační foto
Zdroj: Boris Roessler/ISIFA/EPA