Google se chystá převzít Yahoo, sám to zřejmě nezvládne

New York - Americká internetová společnost Google zvažuje nabídku na převzetí svého konkurenta Yahoo, patrně ale ve spolupráci s některým z podniků soukromého kapitálu. Podle listu The Wall Street Journal (WSJ) už Google některé z nich oslovil a nabídl jim, že by převzetí Yahoo pomohl financovat.

Google s potenciálními zájemci vedl zatím jen předběžná jednání, podle informovaného zdroje se s nimi ale ještě na ničem konkrétním nedohodl. Pokud by Google nabídku na převzetí Yahoo předložil, je téměř jisté, že by se o záměr začaly zajímat regulační orgány. Obě firmy totiž patří k velkým hráčům na trhu internetového vyhledávání.

O Yahoo usiluje i Microsoft

Zatím není jasné, se kterými podniky soukromého kapitálu Google jednal. Podle WSJ jsou ale takové podniky minimálně dva. Google má zájem prodávat část reklamy na webech Yahoo. Není ale sám, kdo se po Yahoo poohlíží. Před nedávnem se objevily informace, že o Yahoo znovu usiluje softwarová společnost Microsoft. I ta by ale podle některých zdrojů nabídku na převzetí předložila ve spolupráci s dalšími zájemci. Microsoft už se o Yahoo pokoušel v roce 2008, firma ale tehdy jeho nabídku odmítla jako příliš nízkou.

Yahoo
Zdroj: ISIFA/EPA/EPA/YAHOO INC.

Správní rada Yahoo začátkem září odvolala ředitelku Carol Bartzovou. Od té doby firmou zmítá chaos, i když vedení podniku již požádalo investiční banku Allen & Co, aby mu pomohla stanovit strategii. Firma podle některých médií kontaktovala společnost Heidrick & Struggles, která se specializuje na vyhledávání vhodných kandidátů na ředitele.

Zájem o Yahoo dalo v minulosti najevo už několik firem soukromého kapitálu. Mezi těmi, které by záměr Googlu mohl zaujmout, by tak mohly být firmy Silver Lake Partners, Providence Equity Partners, Bain Capital, Hellman & Friedman, Blackstone Group, anebo Kohlberg, Kravis, Roberts & Co (KKR).