Šéf telekomunikačního úřadu: Stížností na operátory jsou 2 tisíce ročně

Praha - Volání v Česku je předražené, zákazníci platí operátorům víc než v okolních zemích – podle dat sněmovního podvýboru šestkrát víc než v Rakousku, co se týče nejlevnějších tarifů, je to dokonce 13krát víc. Příští týden má Senát schvalovat novelu zákona o elektronických komunikacích, která by mohla přispět k větší konkurenci na trhu. Šéf telekomunikačního úřadu, který má fungovat jako regulátor, tvrdí, že operátoři nedávají zákazníkům transparentní informace o cenách. Jak dnes Pavel Dvořák konstatoval v Otázkách Václava Moravce, lidé si často nevědí rady a na úřad pak proudí ročně kolem 2 tisíc stížností na operátory a probíhá zhruba 150 tisíc sporů o peněžní plnění. Člen představenstva společnosti Telefónica 02 Jakub Chytil ale nevidí situaci tak dramaticky - český zákazník je podle něj sofistikovaný, na trhu se vyzná a navíc mu nejde pouze o cenu. Českým operátorům se v současné době kromě vysokých cen nejvíc vyčítají velké slevy poskytované zákazníkům, kteří oznámí, že chtějí operátora změnit.

„Operátoři dávají netransparentní informace o cenách. Lidé si musejí najít sami tarif, který odpovídá jejich potřebám,“ řekl Dvořák, jenž počítá s tím, že spolu s novelou zákona bude možnost vylepšit informace pro občany a více tlačit na operátory, aby dávali informace o cenách. Telekomunikační úřad totiž sám o sobě nemůže regulovat koncové ceny za volání, kromě výjimečných případů, jako je roaming. 

Pavel Dvořák, šéf telekomunikačního úřadu:

„Využili jsme všechny zákonné prostředky – přijali jsme v oblasti cenových opatření ty, které nám povoluje zákon. Bylo jich celkem dvacet, v delší perspektivě se promítly do snižování cen. Ani to ale nestačí.“

Operátoři si podle Dvořáka osvojili jisté obchodní praktiky, které telekomunikační úřad nemůže vždy sankcionovat. Dvořák připomíná příklad přestupu k jinému operátorovi, kdy se zákazníkovi doslova „snese modré z nebe“. „Toto nemáme možnost sankcionovat, pokud si někdo nestěžuje, s novelou budeme moci být přísnější,“ řekl Dvořák. Podle novináře Ondřeje Malého to mezi operátory probíhá trochu jako na bagdádském tržišti – operátoři poskytují enormní slevy, aby si zákazníka udrželi. „Retenční nabídky neřešíme každý den, situace není tak dramatická,“ konstatoval člen představenstva společnosti Telefónica 02 Jakub Chytil.

Telefónica
Zdroj: ČT24

Podle člena představenstva společnosti Telefónica 02 je český zákazník „sofistikovaný“ a dobře se orientuje. „Naši zákazníci jsou schopni sledovat cenový vývoj na trhu a jsou schopni si zvolit tarif,“ řekl Chytil. Na trhu podle něj funguje živá konkurence mezi operátory. „Od doby, kdy odstartovala možnost přenést si číslo k jinému operátorovi, ho změnil milion zákazníků,“ podotkl Chytil. Podle něj zhruba 40 procent z nich byli zákazníci společnosti Telefónica O2. „Jde o zákazníky, kteří nejen odešli, ale zároveň i přišli k naší firmě,“ dodal Chytil, který poukázal na to, že tu operátoři nevytvořili kartel – to by odhalil antimonopolní úřad. 

Možnost změny operátora beze změny čísla mají lidé v tuzemsku od poloviny ledna 2005. „V listopadu vydá Český telekomunikační úřad nové nařízení, které zkrátí přenos čísla ze čtyř na jeden den,“ uvedl v pořadu Dvořák.

Novinář Ondřej Malý, IHNED.cz: 

„Český zákazník musí být konzervativní. Ať jde, kam chce, za svoje peníze dostane víceméně tytéž služby. U zákazníků z řad domácností trh nefunguje. Trh je tu rozdělen mezi tři stabilní hráče, kteří se proti sobě zdrželi zásadních cenových kroků.“

Vyznají se Češi v cenových nabídkách operátorů?

Podle zástupce 02 není preference zákazníků ukotvena pouze na ceně. „Jde také o kvalitu sítě, pokrytí nebo zákaznický servis,“ upozornil Chytil. Zákaznící 02 podle něj preferují paušální tarify. Jan Husák, poslanec za TOP 09 ale tvrdí, že Češi se nechávají „oškubávat“. Podle kritiků ale ani regulátor, tedy telekomunikační úřad nedělá vše, co je v jeho silách. 

Chytil v reakci na obvinění, že mobilní operátoři v ČR mají v porovnání se sousedními zeměmi předražené ceny volání, uvedl, že v loňském roce ceny za volání klesly o 11 procent a v letošním roce zatím o pět procent. Podle standardizované metodiky společnost Teligen zveřejněné Hospodářskými novinami například u koše s 300 hovory a 225 SMS totiž vychází Česká republika nejdražší z celé OECD, více než dvakrát nad průměrnou cenou. Proti vysokým cenám operátorů se na Facebooku vytvořila skupina, která pořádá protesty ve formě vypnutí mobilního telefonu na jednu hodinu. Má přes 100 tisíc příznivců. 

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Cenové podmínky by od příštího roku mohla ovlivnit novela zákona o elektronických komunikacích, která umožní prodávat v aukci kmitočty pro vysokorychlostní mobilní sítě. Dosud ČTÚ aukci pořádat nemohl. Umožnit by mohla i vstup virtuálních operátorů, kteří podle Malého jsou běžní v zahraničí. Vládní novelu zákona nyní dostane k projednání Senát.
Novela má také zlepšit a zprůhlednit uzavírání smluv klientů a operátorů. Poskytovatelé připojení k internetu tak například budou muset zákazníky ve smlouvě informovat také o minimální nabízené a garantované kvalitě služby. V praxi to znamená, že operátor bude muset například zákazníka upozornit na to, že i když je nabízená teoretická rychlost připojení vyšší, kvůli technickým omezením může být skutečná rychlost připojení nižší.

Počet stížností na operátory je stabilní a podle Dvořáka se počet pohybuje mezi dvěma tisíci ročně. „Alarmující je ale počet sporů o peněžní plnění, což je indikátor toho, že lidé nejsou schopni některé cenové plány ohodnotit,“ prohlásil šéf telekomunikačního úřadu. Počet sporů se pohybuje kolem 150 tisíc ročně.

Na scéně se může objevit nový hráč – čtvrtý operátor. „Podmínky jsou pro případného čtvrtého operátora dost drsné. Musel by pokrýt místa, která ještě pokrytá nejsou – místo Prahy třeba Bruntálsko,“ řekl Malý.

Mobil
Zdroj: ČT24