Daňové příjmy německé vlády výrazně překročí odhady

Berlín - Daňové příjmy německé spolkové vlády navzdory zpomalování ekonomiky výrazně rostou a v letošním roce by měly překročit poslední odhady až o deset miliard eur (249 miliard Kč). Nad očekávání dobře by se měly vládní příjmy vyvíjet i v příštím roce, napsal týdeník Der Spiegel s odvoláním na zdroj ze spolkového ministerstva financí. Výrazně vyšší by měly být i daňové příjmy spolkových zemí, měst a obcí. Ty by podle zdroje měly letos překročit odhad rovněž o deset miliard eur.

Mluvčí ministerstva financí sdělil, že aktualizovaný odhad daňových příjmů bude znám až poté, co nezávislí experti příští měsíc předloží svá čísla. Připomněl ale, že už květnový odhad předpověděl zvýšení proti původnímu plánu o osm miliard eur, takže nárůst na deset miliard nelze vyloučit. Expertní tým ministerstva v květnu zvýšil odhad celkových daňových příjmů v Německu do roku 2014 proti listopadové prognóze o 135,3 miliardy eur.

Spiegel uvedl, že předpověď ministra Wolfganga Schäubleho, podle níž mají daňové příjmy spolkové vlády v roce 2012 vzrůst o dvě miliardy eur, se určitě naplní. Pravděpodobně bude ještě překročena o několik stovek milionů eur, dodal týdeník.

Pro německou ekonomiku bude příští rok výrazně horší, než se čekalo. Vláda minulý týden snížila odhad růstu na jedno procento z původní předpovědi 1,8 procenta, zatímco pro letošní rok čeká růst o 2,9 procenta.