Platební morálka se zhoršila, faktury se platí až po 45 dnech

Praha - Jen třetina tuzemských firem hradí faktury během jednoho měsíce. Opožděné platby, na něž si stěžují podnikatelé, potvrdila i studie švédské společnosti Justitia, která porovnává země Evropské unie. Česko v rámci studie skončilo na třiadvacátém místě.

Pavel Pokorný podniká už dvacet let v reklamě. Má grafické studio i tiskárnu. O klienty nouzi nemá, o ty, kteří platí včas ale poslední dobou ano. Odhaduje, že v termínu mu fakturu zaplatí tak 60 procent odběratelů. Existují i případy, že ji klient zaplatil až téměř po roce.

  • Splatnost faktur zdroj: ČT24
  • Splatnost faktur zdroj: ČT24

Podnikatelé začínají být nedůvěřiví, brání se třeba tím, že požadují zálohy, a někteří dokonce nevydají zboží dřív, než ho dostanou zaplacené. Statistky totiž potvrzují, že se platební morálka zhoršila. Faktury spousta z nich platí až po 45 dnech. „Mezi hlavní důvody patří snižování objemu zakázek, banky jsou velmi opatrné při financování firemní sféry a na druhotné platební neschopnosti se podílí také stát, protože má poměrně dlouhé lhůty splatnosti faktur,“ vysvětluje Petr Kopáček, mluvčí Hospodářské komory ČR. Podle Hospodářské komory má stát letos zpoždění až 13 dní. Peníze tedy posílá do 43 dnů. Oproti loňsku je to rozdíl 8 dní, loni posílal stát peníze do 35 dnů. 

Podle Bedřicha Dandy ze Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR by stát měl jít příkladem. Alespoň v případě plateb od státu má situaci změnit směrnice EU. Ta totiž počítá s tím, že stát musí zaplatit do 30 dnů. Jenže není vůbec jasné, od kdy bude požadavek unie platit. Zatím s ním počítá občanský zákoník, který bude platit od ledna 2014. Jenže podle EU má výše uvedená směrnice platit o půl roku dřív.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod