Obamovy kroky k podpoře ekonomiky se mají týkat i hypoték

Washington - Americký prezident Barack Obama oznámí v příštích dnech sérii kroků k podpoře ekonomiky, které nebudou vyžadovat souhlas Kongresu. Půjde zejména o iniciativu, která usnadní majitelům domů refinancování jejich hypoték a o studentské půjčky, oznámila agentura Reuters s odvoláním na představitele Bílého domu.

Obama přichází s těmito kroky v době, kdy čelí odporu republikánů proti balíčku ve výši 447 miliard dolarů na podporu zaměstnanosti, který se snaží prosadit v Kongresu. Chystaná opatření ohlásí Obama v průběhu své třídenní cesty po západních státech, na kterou se vydává dnes. 

Nová pravidla refinancování hypoték projedná a oznámí Obama dnes v Nevadě. Právě tento stát patří k nejhůře postiženým v oblasti trhu s nemovitostmi. Ve středu v Denveru ohlásí Obama iniciativu týkající se studentských půjček pro vysokoškoláky. „Jediná cesta, jak se můžeme skutečně postavit našim ekonomickým výzvám, je odvážnými akcemi obou politických stran v Kongresu,“ řekl ředitel komunikace Bílého domu Dan Pfeiffer.

Prezident bude podle něj pokračovat v nátlaku na kongresové republikány, aby změnili svůj postoj, nadřadili svou zemi nad stranu a nechali projít zákon na podporu zaměstnanosti. „Soudí však, že nemůžeme čekat, takže bude jednat, když oni nechtějí,“ podotkl Pfeiffer.
   
Zákon na podporu zaměstnanosti ztroskotal počátkem října v Kongresu. Obama chce nyní balík opatření v celkové výši kolem 450 miliard dolarů protlačit americkým parlamentem po částech. Zároveň se obrací se žádostí o podporu svých plánů přímo na voliče.