Hypotečních úvěrů v Česku přibylo téměř o polovinu

Praha - Banky poskytly občanům během devíti měsíců letošního roku 51 196 hypotečních úvěrů za téměř 84,9 miliardy korun. To je v meziročním srovnání 42procentní nárůst objemu nově poskytnutých úvěrů. Vyplývá to ze statistik ministerstva pro místní rozvoj. Za tři čtvrtletí již letos poskytly banky více hypoték než za celý loňský rok.

Celkově za tři čtvrtletí hypoteční banky poskytly občanům, firmám, obcím a městům 52 439 hypoték za více než 100 miliard korun. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku nárůst objemu o 49 procent.

Podle odborníků je však třeba zohlednit, že banky mezi nové úvěry počítají i ty, kterým vypršela fixace a smlouva se musela s novou výší úroku uzavřít znovu. Hypoték, které si lidé skutečně vzali v letošním roce, je tedy o něco míň. I tak by měl ale být růst hypotečního trhu solidní. „Ta čísla budou známá na začátku příštího roku, ale řekl bych, že to oživení je, mám-li říct nějaká procenta, deset nebo patnáct procent,“ odhadl prezident Asociace realitních kanceláří Jaroslav Novotný.

Hypoték přibývá hned z několika důvodů. „Nahrávají tomu zhruba tři příznivé okolnosti. Zaprvé nízké úrokové sazby, to je to, co lidé asi nejvíce vnímají, dále jsou to stabilní ceny nemovitostí, které na realitním trhu v současné době můžeme pozorovat a třetí faktor je nezaměstnanost. Lidé mají pocit, že jejich příjem bude stálý, stabilní a že si mohou investici do bydlení dovolit,“ uvedla tisková mluvčí Hypoteční banky Rita Gabrielová.

Nejvíce si Češi podle ní v poslední době berou hypotéky v objemu 1,6 až 1,7 milionu korun. Přednost dávají delší fixaci na tři nebo na pět let. Hypotéky s flexibilní úrokovou sazbou odvíjecí se od sazeb České národní banky příliš netáhnou. Tvoří necelých 9 procent z poskytnutých hypotečních uvěrů.

Trh mírně ožije i v příštím roce, odhadují analytici

„Počítáme s tím, že objem poskytnutých hypoték příští rok poroste, nebude tam pokles, ale růst bude velice pomalý,“ míní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Přibývá i nucených dražeb, bude jich zřejmě nejvíce za pět let

Hypoték sice přibývá, roste ale i počet případů, kdy lidé nemají na splácení. Kvůli nespláceným hypotékám se čeká nejvíce dražeb za posledních pět let. Od počátku roku do konce srpna proběhlo v Česku 2 311 dražeb, z toho 499 nedobrovolných, zatímco za stejné období loňska jich bylo podle serveru Centrální adresa více než 1 750, z toho téměř 450 nedobrovolných. Právě v nedobrovolných dražbách se draží menší nemovitosti lidí, kteří se dostali do problémů se splácením hypoték.

Loni tuzemský trh hypoték po dvou letech poklesu meziročně stoupl. Banky loni poskytly občanům téměř 51 tisíc hypoték za 84,8 miliardy korun, což byl v meziročním srovnání téměř 15procentní nárůst objemu nově poskytnutých úvěrů. V roce 2009 ovšem hypotéční trh zažil strmý pád. Banky tehdy poskytly zhruba o 40 procent úvěrů méně.

Vydáno pod