Kupte v USA nový dům a jako bonus dostanete vízum

Washington - Američtí zákonodárci se snaží rozhýbat domácí trh s nemovitostmi a lákají cizince, aby si nějaký dům koupili. Jako bonus nabízí americké vízum. Pro samotné Američany jsou totiž domy příliš drahé a mnozí nedosáhnou ani na hypotéku.

Cedule k prodeji může stát před domy dlouhé měsíce. I přes nízké ceny se mnohým majitelům nedaří jejich nemovitosti prodat. Domácí poptávka na trhu nemovitostí zaostává a zákonodárci Chuck Schumer a Mike Lee se teď s nadějí upínají k té zahraniční.

Chuck Schumer, senátor:

„Cílem číslo jedna je pomoci trhu s bydlením. To naší ekonomiku táhne výrazně dolů.“

Spojené státy proto pro cizince navrhují výměnný obchod. Pokud si cizinec koupí dům na americké půdě, získá tu automaticky vízum. Podle návrhu ale musejí utratit alespoň půl milionu dolarů. V získání pracovního víza jim navíc koupě nepomůže. „Tito lidé sem přijdou a utratí spoustu peněz. Musí tu žít alespoň 180 dní a budou tu platit daně. Takže na tom vyděláme a pomůžeme celé ekonomice,“ tvrdí Schumer.

Návrh se ovšem nelíbí národní asociaci prodejců nemovitostí. Podle nich je problém v tom, že by takový zákon nevytvořil žádná pracovní místa. Cizinci do amerických nemovitostí investují navíc i bez příslibu víz. Za 12 měsíců do letošního března utratili za domy a byty ve Spojených státech celkem 82 miliard dolarů. Motivovaly je hlavně nízké ceny a levnější dolar.

Kupte v USA nový dům a jako bonus dostanete vízum (zdroj: ČT24)