Recese způsobuje růst sebevražd, pokles porodnosti a častější nevěru

Atény/Praha/New York - Vleklá dluhová krize a zvyšující se hrozba státního bankrotu Řecka se podepisuje na duševním zdraví zdejších obyvatel. Podle zpráv ministerstva zdravotnictví stoupl počet sebevražd o 25 procent v loňském roce a o 40 procent v první polovině roku 2011. Češi zase kvůli ekonomickému zpomalení pijí méně piva, mladé Američanky pak odkládají těhotenství na lepší ekonomické časy.

Nepříznivý ekonomický vývoj se podepisuje na růstu počtu sebevražd v celé Evropě. Pouze v Rakousku jich ubylo, podle odborníků díky silné sociální politice. O 40 procent se během krize rovněž zvýšila spotřeba antidepresiv. 

Clare Gerada, ředitelka lékařské Royal College:

„V období recese roste výskyt psychických potíží. Více lidí má problémy s dluhy, nemají práci a ruší dovolené.“

Dopady krize vidíme i v Česku. Klesá spotřeba piva i cena, kterou jsou Češi ochotni za zlatavý mok platit. Místo točeného se pije levnější lahvové. Za alkohol jsme ale ochotni utratit větší část příjmu a šetříme na jídle. „V době hospodářské krize, v době války, nebo pokud je i krize v rodinách a je spojená s úzkostí, s napětím a předrážděností, utíkají lidé k alkoholu,“ tvrdí psychiatr Jaroslav Max Kašparů.

Michael T. French, profesor na univerzitě v Miami:

„I když jsou příjmy lidí během ekonomické krize nižší, konzumace alkoholu roste, a s ní i rizikové chování, například řízení pod vlivem alkoholu.“

Kvůli recesi klesla porodnost

Ve Spojených státech se kromě alkoholu potýkají s poklesem porodnosti. Mladé Američanky kvůli strachu o práci odkládají rodičovství. Porodnost během ekonomické krize mírně klesla i v Evropské unii. Obavy z krize mají i české ženy. V Česku byl vrchol počtu živě narozených dětí v roce 2008, kdy se narodilo asi 120 tisíc dětí. Následující dva roky počet narozených dětí mírně klesal, což může být důsledkem právě ekonomické recese. 

Chování v recesi (zdroj: ČT24)

Jitka Langhamrová, vedoucí katedry demografie, VŠE:

„Zatímco ženy děti kvůli krizi odkládají, muži jsou podle průzkumů během recese častěji nevěrní.“

„Nepříznivé ekonomické podmínky v mužích podvědomě vyvolávají potřebu zachovat své geny, a proto hledají další sexuální partnerky,“ doplňuje Omri Gillath, profesor z univerzity v Kansasu. 

Krizi dokazuje i vyšší nákup rtěnek

Krizi dokazuje i celá řada na první pohled úsměvných indikátorů. Například kratší sukně prý slibují lepší zítřky. V Litvě recesi měří podle aktivity prostitutek - horší ekonomika nutí k nejstaršímu řemeslu více žen. Nakonec podle módního guru Leonarda Laudera ženy v krizi kupují více rtěnek na úkor kabelek.