Orbán: Naše závislost na eurozóně je v současnosti nevýhoda

Budapešť - Od ekonomiky Evropské unie nelze očekávat rychlý růst, a Maďarsko proto musí jít svou vlastní cestou a hledat svá vlastní řešení. Prohlásil to v pondělí maďarský premiér Viktor Orbán v budapešťském parlamentu, když hodnotil víkendový summit EU. Aby se Maďarsko vyhnulo situaci, v jaké je nyní Řecko, musí udělat vše pro snížení veřejného dluhu. Aby v tom uspělo, musí se podle Orbána vymanit z unijní krizové zóny.

„Nehledě na všechny své úmysly a úsilí, je EU pomalá a překomplikovaná. Některé členské země jsou v politické krizi, jiné jsou politicky paralyzované a zjevně trpí vládní krizí,“ cituje Orbána agentura MTI. „Institucionální systém EU byl vytvořen v době hospodářského boomu a nedokáže se vyrovnat se současnou krizí,“ dodal maďarský premiér.

Maďarsko ale podle něj nemusí čekat na Evropu, aby vyřešilo své problémy, a ačkoli musí také přispět k úsilí celého společenství, „máme také své vlastní cíle a zájmy a musíme jich dosáhnout a splnit je vlastními silami“, zdůraznil.

Kolísání kurzu forintu vyplývá ze slabých výsledků eura 

Během víkendového summitu se podle Orbána stalo jasné, že kolísání kurzu forintu vyplývá ze slabých výsledků eura. A vzhledem k tomu, že státní zadlužení členů eurozóny stále roste, nelze očekávat, že by tato měna zesílila. „Maďarské rodiny musejí být zachráněny od svých dluhů v cizích měnách, protože tak může být chráněna maďarská ekonomika,“ prohlásil Orbán s narážkou na nedávné rozhodnutí vlády stanovit pevný nízký kurz švýcarského franku pro splátky hypoték v této měně.

„Nemůžeme platit ztráty bank a ztráty bankéřů,“ zdůraznil maďarský premiér s tím, že majitelé a akcionáři bank musejí nést zodpovědnost za své investice. „Regulace není sprosté slovo,“ dodal. Maďarsko je podle něj v jistém směru dále než některé unijní země, i když je chudší a méně rozvinuté než průměr EU.

Do EU se dnes opřel také šéf krajně nacionalistické strany Jobbik Gábor Vona. Vyzval k uspořádání referenda, zda má Maďarsko zůstat v Evropské unii, kterou označil za „neudržitelnou ve své současné formě“. Orbán to ale odmítl a označil Vonovu výzvu za urážku většiny maďarských občanů, kteří v roce 2003 v referendu hlasovali pro vstup země do unie.