Antimonopolní úřad pozastavil lesní supertendr

Brno - Antimonopolní úřad předběžným opatřením pozastavil obří tendr státního podniku Lesy ČR na práce v lesích po roce 2012. Lesy ČR tak nemohou s vítězi uzavřít smlouvy. Pochybnosti o průběhu a výsledcích tendru mělo před časem i ministerstvo zemědělství. Naopak Transparency International tvrdí, že byl v pořádku a „v souladu s nejlepší praxí“. Lesy ČR dnešní rozhodnutí úřadu považují za neoprávněné.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájil správní řízení na základě obdržených podnětů. „Obdrželi jsme několik podnětů od soutěžitelů i od veřejnosti, které se pozastavovaly nad právní správností průběhu této veřejné zakázky, těchto tendrů. Poukazovaly na nebezpečí korupce, na nebezpečí postupu, který bude mít vliv na budoucnost Lesů ČR,“ uvedl předseda úřadu Petr Rafaj.

Vydal i předběžné opatření. Úřad předběžná opatření vydává pouze v případech, kdy má pochybnosti o správnosti postupu zadavatele. Podle Rafaje se v případě Lesů ČR obává, aby státní podnik nepodnikl kroky, které by už byly nevratné. „Věci pečlivě prověříme a poté k tomu vydáme rozhodnutí,“ dodal Rafaj.

Lesy ČR rozhodnutí antimonopolního úřadu překvapilo

Tendr podle mluvčího státního podniku Zbyňka Boublíka vychází ze zadávacího řízení pro rok 2011, na kterém úřad neshledal nic nezákonného. „S ohledem na to, že Lesy ČR jsou přesvědčeny o souladnosti zadávacího řízení 2012 plus se zákonem, se Lesy ČR na úřad obrátily s podáním, jímž ho upozorňují na nezákonnost jeho postupu s tím, že žádají okamžité sjednání nápravy,“ řekl Boublík České televizi a dodal, že proti předběžnému opatření připravují rozklad. Pokud státní podnik dostane možnost vysvětlit tendr antimonopolnímu úřadu, k žádnému zdržení lesních prací podle něj nedojde.

Z oficiálního přehledu podaných nabídek vyplývá, že společnost Less & Forest dala v tendru nejlepší cenovou nabídku na lesní práce na 88 jednotkách, což znamená vítězství na 75 procentech z nich. Firma ale uvedla, že se nedá čekat, že by Less & Forest pracoval na všech jednotkách, neboť na to nemá dostatečnou kapacitu.

TI považuje tendr za bezproblémový, přizvukuje jí i vítěz

Předseda představenstva holdingu LESS Jan Mičánek se domnívá, že žádný zákonný důvod pro zrušení tendru neexistuje. „Myslím si - ale to je skutečně moje domněnka, která z ničeho nevychází - že to je jenom z jejich strany lhůta na přezkoumání té věci,“ uvedl Mičánek. Věří, že pozastavení tendru bude třeba jen otázkou týdne. 

Tendr si chválí i Transparency International, která na jeho přípravě spolupracovala. „Celkově si myslím, že tendr byl připraven nediskriminačně a v souladu s nejlepší praxí,“ míní zástupce Transparency International David Ondráčka.

Bendl naopak zvedá varovný ukazovák

Ministr zemědělství Petr Bendl ovšem již dříve uvedl, že se mu nelíbí masivní vítězství jedné firmy, která zároveň prohlašuje, že na všechny vysoutěžené práce sama nestačí a bude potřebovat subdodavatele. „To je jedna z věcí, nad kterou zvedám prst, a určitě se o tom budu bavit s panem premiérem, jak on to vidí, do jaké míry má ministerstvo zemědělství takovouto věc podpořit, či nikoliv,“ zdůraznil již před časem v rozhovoru pro server Aktuálně.cz Bendl. Ministr nyní čeká na vyjádření expertů, kteří tendr a jeho výsledky vyhodnotí. Očekává se, že s rozhodnutím přijde ještě tento týden.

Bendlovi se však nezamlouvá to, že antimonopolní úřad svůj krok nezdůvodnil: „Rozhodnutí ÚOHS respektujeme zcela v souladu se zákonem. Co nás trochu trápí, je, že v tom nařízení není napsáno nic k důvodům toho pozastavení. Proto já jsem zvědav, jaké ty důvody ve skutečnosti jsou, a jsem zvědavý, jak je lesy budou případně vyvracet.“ Ministerstvo má nyní podle něj 15 dní na to, aby zvážilo, jak bude postupovat dál.

Petr Bendl
Zdroj: ČT24

Rozhodnutí antimonopolního úřadu o pozastavení tendru uvítal předseda Asociace krajů a stínový ministr zemědělství Michal Hašek (ČSSD) s tím, že soutěž kritizoval a varoval před údajnou monopolizací a netransparentností. „Znovu žádám v této souvislosti premiéra Petra Nečase a ministra Petra Bendla k auditu Lesů ČR a k znovuotevření debaty o tzv. Dřevěné knize za účasti odborné veřejnosti i opozice,“ uvedl.

Zprávu o pozastavení tendru uvítaly také vládní Věci veřejné. Vládní strana dlouhodobě kritizuje koncepci hospodaření ve státních lesích, známou jako Dřevěná kniha, která vznikla na ministerstvu zemědělství v době, kdy jej vedl Ivan Fuksa (ODS). "Koncepce Dřevěné knihy vedla k monopolizaci těžby a prodeje dřeva, na což jsem nejen já dávno upozorňovala a což se jasně potvrdilo výsledkem výběrového řízení. Aby téměř 80 procent územních
jednotek obhospodařovala jediná firma? To je nevídané," uvedla místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová.

Hnutí Duha: Předběžné opatření otevírá další prostor pro korupci

K předběžnému opatření se staví překvapivě krticky i ekologické Hnutí Duha. Právě ono přitom patřilo ke kritikům lesního supertendru. Ekologové se ale nyní obávají, že když nebudou moci Lesy ČR podepsat řádné smlouvy s vítězi tendru, otevře se prostor pro korupci. „Když ty smlouvy nebudou, tak budou Lesy rozdávat kontrakty jiným způsobem a budou moci preferovat některé firmy na úkor těch ostatních. Toho se bojíme,“ varoval Jaromír Bláha z Hnutí Duha.

Pracovníci Lesů ČR
Zdroj: ČT24

Pokud by navíc Lesy ČR kvůli vyšetřování antimonopolního úřadu nestihly smlouvy podepsat, musely by rychle hledat náhradní řešení. „Hrozí riziko daleko méně transparentnějšího prostředí, než se stalo v případě těchto trendů,“ myslí si agrární analytik Petr Havel.

Vítězové tendru Lesů ČR mají zajišťovat pěstební práce, dřevo budou těžit a sami prodávat. Soutěží se o 90 procent těžby dříví, zbývající desetina území je vyhrazena k samostatné soutěži určené zejména malým firmám s regionální působností. Vítězné firmy ve velkém tendru budou pětinu vytěženého dřeva muset dál nabídnout prostřednictvím burzy či aukcí, aby se dřevo dostalo i na menší zpracovatele.