Českému aeroholdingu už nic nebrání, povede jej Dvořák

Praha - Antimonopolní úřad dnes povolil vznik Českého aeroholdingu, který má spojit Letiště Praha a České aerolinie (ČSA). Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj uvedl, že povolila jeho instituce fúzi se závazky, jejichž konkrétní znění nezveřejní kvůli obchodnímu tajemství. Český aeroholding od 1. listopadu povede Miroslav Dvořák, přičemž informaci o plánovaném přesunu už v pondělí zveřejnila ČT. Jedenačtyřicetiletý Dvořák současně ke stejnému datu rezignuje na funkce ředitele Letiště Praha a prezidenta Českých aerolinií (ČSA), jak potvrdily mluvčí Letiště Praha a ČSA Michaela Lagronová a Hana Hejsková.

Stát hodlá do Českého aeroholdingu do konce roku 2012 vložit akcie ČSA a Letiště Praha. Návrh na povolení spojení podal Český aeroholding v polovině května. Podle informací zveřejněných na webu ÚOHS má získat možnost přímo kontrolovat ČSA, Letiště Praha a dále společnosti HOLIDAYS Czech Airlines, a.s., Czech Airlines Handling, a.s., ICzech Airlines Technics, a.s., Czech Airlines Landing Gears, s.r.o., CSA Services, s.r.o. a Realitní developerská, a.s.

Rozhodnutí ÚOHS už je pravomocné. Podle Rafaje byl případ holdingu jedním z nejnáročnějších, které úřad letos vedl. Správní řízení úřad zahájil v květnu. V pětiměsíční lhůtě řeší tyto případy pouze ojediněle, letos to bylo poprvé. Loni se protáhlo posuzování dvou fúzí - UPC/Sloane Park a Eurovia/Tarmac, které nakonec úřad s podmínkami povolil.

Letiště Praha povede trojice Pos, Sinčák, Hlava 

Ředitelem Letiště Praha bude nově Jiří Pos (50), který si vezme na starost letecký obchod a oblast řízení a správy majetku, rozvoj produktu a marketing. Ředitelem divize s názvem neletecký obchod a finance bude Jozef Sinčák (41) a divizi letecký provoz a bezpečnost bude šéfovat Martin Hlava (45). Všichni tři jsou zároveň v tříčlenném představenstvu letiště.

Miroslav Dvořák

„Mou rolí v nové funkci mateřské společnosti Český aeroholding bude především koordinovat, finančně řídit a realizovat synergie uvnitř celé skupiny.“

Dvořák je od března i předsedou představenstva aeroholdingu. První listopadový den také vystřídá v čele dozorčí rady ČSA Michala Mejstříka. Navíc spolu s Dvořákem do aeroholdingu přejde i jeho manažerský tým. Petr Vlasák bude vrchním ředitelem pro finance a řízení lidských zdrojů, Marta Guthová nastoupí do pozice vrchní ředitelky pro centrální nákup, prodej a marketing a Josef Adam se stane vrchním ředitelem pro ICT a právní záležitosti. Zmíněná trojice současně opustí svá dosavadní místa v ČSA a ve firmě Letiště Praha.

Po odchodu Dvořáka se novým prezidentem Českých aerolinií stane dosavadní předseda představenstva společnosti Philippe Moreels. V představenstvu ČSA od prvního listopadu zasednou Philippe Moreels, Marek Týbl a Jiří Marek. Dozorčí radu ČSA vytvoří Dvořák, Petr Matoušek a Josef Maurer.

Český aeroholding bude mít sedm dceřiných společností

Ve finále má mít Český aeroholding sedm dceřiných společností a vlastní kapitál 30 miliard korun. Cestu k jeho vzniku otevřela vláda 19. února, když rozhodla o vložení 50 milionů korun do nově vznikající společnosti z části majetku Správy Letiště Praha. Jedním z hlavních cílů propojení Letiště Praha a ČSA jsou provozní a finanční úspory. Všechny součásti Českého aeroholdingu budou obchodně samostatné.

Do holdingu je první začleňovanou dceřinou společností Letiště Praha. Do něj se v průběhu příštích čtyř až pěti měsíců budou postupně převádět dceřiné společnosti ČSA. Samotné aerolinie přijdou na řadu jako poslední, zřejmě v prvním pololetí roku 2012.

Vydáno pod