Zynga jde na burzu, kupte si Farmville

New York - Akcie společnosti Zynga by se mohly začít obchodovat už týden před americkým Dnem díkůvzdání, tedy v polovině listopadu. Provozovatel populárních „facebookových“ her FarmVille nebo Mafia Wars chce na trh vstoupit hned po nejznámějším slevomatu světa Groupon.

Zynga na burzu pospíchá. Její šéf Mark Pincus dokonce kvůli přípravám primární nabídky akcií zrušil svou účast na internetovém summitu v San Franciscu. Počet uživatelů aplikací Zyngy totiž přestal růst, což trápí budoucí investory. Zisk firmy ale menší návštěvnost stránek zatím neohrožují. Firma navíc může využít nespokojenosti investorů s tradičními dodavateli videoher, jejichž akcie v posledních letech padají. 

„Myslím si, že Zynga má udržitelnou strategii. Když se dostalo video na internet, herní společnosti si vytvořily přímý vztah se zákazníky. Teď mohou lidé hrát FarmVille nebo například CityVille, aniž by museli zajít do videopůjčovny,“ řekl Mark Suster, partner GRP.

Zynga jde na burzu (zdroj: ČT24)

Zynga svým úpisem bude dýchat na záda Grouponu, který cestu na burzu zahájil tento týden. Stejně jako Zynga to však ani on nebude mít u investorů jednoduché. Loni totiž každé čtvrtletí znamenalo o sto procent vyšší příjmy. Ke konci letošního roku ale firma roste jen o desetinu. 

„Nezajímá mě, jestli společnost vydělává nebo ne. Když společnost roste rychle, měla by na tento růst posílat spíše více peněz. Takže ziskovost mě až tak nezajímá,“ tvrdí Suster. Zatímco Groupon a Zynga po opadnutí srpnových bouří na burzách opět zahýbají s trhy, nejočekávanější IPO Facebooku se zatím odkládá nejspíš na konec příštího roku.

Vydáno pod