Klaus bude hrát v Evropě obrovskou roli, míní miliardář Forbes

Praha - Názory českého prezidenta Václava Klause zažijí v Evropě renesanci. „Klaus bude hrát obrovskou roli jak v České republice, tak o to víc v přeměně Evropy,“ řekl americký miliardář Steve Forbes v exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi. Konzervativně smýšlející Forbes je velkým zastáncem politiky, kterou prezident Klaus prosazuje na domácí i mezinárodní úrovni. Podporuje Klause nejen v názorech na Evropskou unii, ale i například na globální oteplování. Dle Forbese váha Klausova varování před měnovou unií a jeho strach z centralizovaného byrokratického státu získají v budoucnu mnohem vnímavější publikum. Forbes, vydavatel stejnojmenného časopisu a jeden z nejznámějších konzervativních komentátorů politického i ekonomického života, se v rozhovoru pustil do ostré kritiky Německa a Francie za jejich snahu o záchranu řeckého dluhu.

Oteplování není důvod pro fanatismus

Forbesovi se - podobně jako Klausovi - nelíbí další směřování unie. „Pro Evropu není dobré mít centralizovaný byrokratický stát řízený z Bruselu, protože ubírá pravomoci od demokratických členských států Evropské unie,“ tvrdí. Hrozbu byrokratického státu zdůrazňuje i v dalších odvětvích. S Klausem se miliardář shodl i na otázce změn klimatu. „Pochyby kolem toho, že změny klimatu jsou způsobené lidskou činností, jsou dobře doložené. Oproti mýtu, že tu existuje vědecká debata a diskuse. I kdybyste věřili, že se trochu otepluje, není důvod k tomu, abychom měli super byrokratický stát, který nám bude diktovat, jak máme ekonomicky a politicky žít. Panuje rozdíl mezi ochranou přírody a extremistickým panikařením zastánců změny klimatu,“ tvrdí konzervativně smýšlející vydavatel.

Forbes s Klausem
Zdroj: ČT24

Steve Forbes chtěl za republikány kandidovat na prezidenta v letech 1996 a 2000. Do dalších bojů se ovšem nechystá. I přes to, že s obhajobou vítězství prezidenta Obamy nepočítá. „Jeho politika selhala. Je to podobné jako u sportovního týmu. Pokud máte dobrý tým, ale nemůžete vyhrát, potřebujete nového kouče,“ tvrdí Forbes. Forbes věří v navrácení republikánů i do Senátu ve volbách příští rok. Vítězství přinese velké změny, slibuje si. Počítá například s rovnou daní, opět stabilním dolarem a dalšími pozitivními změnami v rámci celé ekonomiky.

Forbes: Eurozóna nezkolabuje

Ekonomické změny očekává Forbes i v Evropě. „Eurozóna nezkolabuje,“ tvrdí. „Pouze Německo a Francie s krizí špatně nakládaly. Jednu chvíli prostě házely peníze na Řecko a doufaly v to nejlepší, ale to není odpověď. Bez restrukturalizace dluhu nemá Řecko nárok na cestu ven,“ hledá miliardář řešení krize. Řecko zatím prý neudělalo změny nutné k záchraně ekonomiky. Musí nejen zmenšovat podíl státu v ekonomice, ale hlavně vytvořit novou podnikatelskou střední třídu. Je to sice problém pro věřitele a banky, Evropa by se s tím ale měla vyrovnat, míní Forbes.

A jak vnímá Forbes hnutí Okupuj Wall Street, které vyvolalo vlnů demonstrací po celém světě proti bankéřům a hamižnosti? „Banky nemohou vytvořit krizi. To vlády. Ty podhodnocují měnu, dělají dluhy a podepisují špatné půjčky. Případně špatně regulují bankovní kapitál. To je to, co způsobilo krizi. Hnutí tak bohužel cílí na špatné lotry,“ dodává pro Českou televizi Steve Forbes.

Rozhovor se Stevem Forbesem (zdroj: ČT24)