Peugeot Citroën zruší v Evropě šest tisícovek pracovních míst

Paříž - Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën zruší zhruba šest tisíc pracovních míst v Evropě. Plánuje totiž snížit náklady v přepočtu asi o 800 milionů eur (20 miliard korun). Firma působí i v České republice, kde má společný podnik TPCA s Toyotou. Celkově PSA koncem loňského roku zaměstnávala po celém světě zhruba 198 tisíc lidí, z toho v Evropě téměř 164 tisíc.

Kolínské automobilky TPCA se toto opatření nedotkne, jak uvedl její mluvčí Radek Kňava. „Prohlášení mateřské společnosti se TPCA v Kolíně netýká. Jsme samostatnou jednotkou,“ dodal.

PSA počítá s nižšími zisky

Firma dnes prudce zhoršila odhad letošního zisku automobilové divize. PSA nyní předpokládá, že její automobilová divize letos dosáhne zhruba vyrovnaného hospodaření. Začátkem roku přitom počítala s překonáním loňského zisku 621 milionů eur, ovšem tuto prognózu už po prvním pololetí zhoršila o 300 milionů eur.

Tržby automobilky ve třetím čtvrtletí stouply o 3,5 procenta na 13,45 miliardy eur. Za růstem však stály menší dceřiné podniky, například výrobce automobilových součástek Faurecia či logistická firma Gefco. Prodej klíčové automobilové divize klesl o 2,5 procenta na 788 tisíc vozů kvůli slabé poptávce v Evropě.

Citroën
Zdroj: ČT24/Citroën

PSA využije listopadové státní svátky ve Francii k dočasnému uzavření některých svých továren, aby tak snížila objem svých zásob. Slovenská divize již minulou středu oznámila, že v příštích týdnech omezí výrobu ve svém závodě kvůli poklesu zakázek v důsledku obtížných ekonomických podmínek v Evropě.

Po německém Volkswagenu je PSA Peugeot Citroën druhým největším výrobcem automobilů v Evropě. Firma působí i v České republice, kde má společný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota.