Za kolik si letos pořídíme kapra na Vánoce

Praha – Ceny vánočních kaprů zůstanou letos téměř stejné jako loni. Tvrdí to rybáři v celé ČR. Přestože rybářům v posledním roce poměrně výrazně vzrostly náklady, konkurence na trhu jim nedovolí výrazně zdražit. V Česku se v těchto dnech již tradičně naplno rozjíždějí výlovy rybníků, z nichž poputují ryby na vánoční trh.

Kolik za ryby zaplatíme v různých rybářstvích

Rybářství Nové Hrady nabídne asi nejlevnější vánoční kapry. Na sádkách zákazníci za kilogram výběrového kapra zaplatí 65 korun. „Ceny držíme 15 let stejné,“ řekl ředitel společnosti Lubomír Zvonař. Kapra první třídy dodávají prodejcům za 55 korun. Naopak za zřejmě nejvyšší cenu zákazníci koupí třeboňské kapry. Tam se ceny pohybují mezi 85 a 89 korunami za kilogram.

Blatenská ryba a Rybářství Kardašova Řečice nabídnou kilogram kapra za 80 a 70 korun. Obě společnosti zdražily o dvě koruny na kilogramu, a to kvůli vyšším cenám krmiv, které meziročně stouply až o 70 procent.

Rybníkářství Pohořelice, které je nejvýznamnějším producentem sladkovodních ryb na Moravě, určí cenu za kilogram kapra první třídy na 75 až 83 korun. Jihomoravští rybáři očekávají letos průměrný až mírně nadprůměrný výlov.

Klatovské rybářství, které začne prodávat vánoční kapry od poloviny prosince, zatím prodává za loňské ceny. Podzimní výlovy, které skončí 16. listopadu, by měly vydat jako loni zhruba 550 tun kaprů; rozhodující rybníky ale firmu teprve čekají. Podle ředitele Václava Voráčka bude letošní cena vánočních kaprů o dvě až pět korun na kilogram vyšší než loni, zejména kvůli meziročnímu zdražení krmiv o 60 až 70 procent a také kvůli růstu cen energií a pohonných hmot.

Češi fandí výlovům

Stále větší oblibě se u veřejnosti těší samotné výlovy rybníků, které čím dál častěji nabízejí doprovodné akce. Ve stáncích na březích rybníků se například připravují kapři, pstruzi, amuři nebo sumci na různé způsoby.

Konzumace ryb v Česku vázne

Češi v celkové konzumaci ryb stále výrazně zaostávají za světem. Ve srovnání s průměrem Evropské unie, který je 11 kilogramů ročně, spořádají zhruba poloviční množství. Na celosvětový průměr 16 kilogramů ztrácejí ještě výrazněji. Podle odborníků na lidskou výživu je přitom optimum spotřeby ryb kolem 17 kilogramů na osobu a rok.

Místo kapra sáhneme raději po mražené tresce

Přes staletou tradici českého rybníkářství a rybářství dávají Češi před rybami z tuzemských chovů přednost rybám mořským, kterých ročně zkonzumují v průměru zhruba čtyři kilogramy. Nejčastěji jsou v jídelníčku obyvatel Česka zastoupeny ryby mražené, jejich prodej totiž není vázán na speciální vybavení a lze je zařadit do sortimentu menších prodejen.

Vydáno pod