Evropská dohoda pomohla akciím k 12týdennímu maximu

Londýn - Akcie na burzách v západní Evropě dnes výrazně zpevnily a optimismus čerpaly především z výsledku summitu eurozóny v Bruselu. Panevropský index FTSEurofirst 300 zpevnil o 36,34 bodu a den uzavřel růstem o 3,69 procenta na hodnotě 1020,10 bodu. Dostal se tak nejvýše za poslední tři měsíce. Dařilo se hlavně akciím bank, jejichž souhrnný index Stoxx Europe 600 Banking přidal skoro devět procent. Euforie se přehoupla i na americké trhy a posiluje také euro.

Finanční trhy přivítaly dohodu s nadšením. Německý DAX dnes připsal více než 5 procent. Francouzský CAC 40 se přehoupl dokonce přes 6 procent. K tahounům trhu patřily především banky. Akcie německé Commerzbank posílily o 16,49 procenta, francouzská Société Générale připsala v závěru obchodování 22,54 procenta, akcie BNP Paribas zpevnily o 17 procent a akcie Crédit Agricole přidaly asi 22 procent. Francouzské banky obecně raegují na záchranný plán výrazněji než banky z jiných zemí, jsou totiž více vystavené řeckému dluhu.

V evropské ziskové rallye pokračují i americké akcie. Index Dow Jones připisoval po 18. hodině našeho času 2,59 procenta, technologický index Nasdaq 2,74 procenta. Vůči dolaru posiluje také euro. Z hodnoty 1,380 USD/EUR ve středu večer kurz evropské měny vyšplhal až na 1,4201 USD/EUR během dneška.

Markéta Šichtařová, ředitelka společnosti Next Finance

„Pro finanční trh je z pohledu několika dalších dnů podstatné, že Evropa bankroty zejména bankovního systému opět o nějaký ten týden či měsíc odložila. Navíc si finanční trh ještě v plné míře ani neuvědomil, že summit řešení vlastně nepřinesl. A tudíž trh jásá – byť je to neracionální.“

Evropští představitelé se shodli na tom, že zásadně navýší efektivitu a rozsah záchranného fondu EFSF. Zároveň ujednali s bankami odpisy řeckých dluhů o přibližně 50 procent i rekapitalizaci evropského bankovního sektoru.

„Ačkoli tu ještě nejsou podrobnosti, rozšíření EFSF vytvoří ochranou zeď mezi Řeckem a ostatními,“ prohlásil analytik Philippe Gijsels ze společnosti BNP Paribas Fortis Global Markets. Dodal, že část nejistoty z trhu odstranila rovněž dohoda o odpuštění poloviny řeckých dluhů: „Bylo důležité přesvědčit trh, že je to dobrý plán. Obnovení důvěry je důležitým krokem v ozdravném procesu.“

Růst by nemusel vydržet

Někteří analytici ovšem upozorňují, že trhy zachvátila přehnaná euforie, až se investoři podrobněji seznámí se záchranným plánem eurozóny, přijde zřejmě korekce. „Podle nás trh v dalších hodinách docení všechny důsledky a euforii přehodnotí. Ostatně tomu vedle psychologie nasvědčují i technické faktory, které ukazují na značnou tzv. přeprodanost dolaru. Domníváme se, že prostor pro další oslabení dolaru k euru je již jen minimální a trend se brzy otočí,“ upozornila Šichtařová.

Finanční trh se podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky obával, že dohodnuto bude méně, než ve skutečnosti bylo. „Reakce na dohodu je proto pozitivní. Dohody sice dávají naději, že se eurozóna neponoří do další krize, která by negativně ovlivnila hospodářství celé EU, ale jistotu nedávají,“ uvedl.