Dobrá úroda dělá zemědělcům vrásky

Žďár nad Sázavou - Kvůli letošní dobré úrodě klesají farmářům ceny za jejich produkty. Méně dostávají zemědělci zaplaceno za obilí, těžko se hledá odbyt pro brambory a například i pro chmel, řekl Martin Pýcha, tajemník Zemědělského svazu a jediný kandidát na předsedu Svazu. Letošní sklizeň byla podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) jednou z nejlepších za uplynulé desetiletí.

„Zemědělci, kteří mají skladovací prostory, vyčkávají. Ti, kteří skladovací prostory nemají, už museli úrodu prodat,“ řekl Martin Pýcha

„Zaplatili jsme dluhy a to, co nám zbylo,máme doma a čekáme, až bude lepší cena,“ řekl předseda družstva Zdeněk Sysel

I to je jeden z faktorů, který tlačí na snižování cen. Na světových burzách zlevnilo obilí v řádu procent, v Česku je podle jeho odhadu pokles ještě o něco větší. Další vývoj cen se ale teď nedá odhadnout. Obchodníci věří, že se ceny propadnou ještě níž a zemědělci doufají, že se ten pokles zastaví. Podle svazu by bylo potřeba vyvézt kolem 2,5 milionu tun obilí, aby se vývoj cen stabilizoval.

Podle statistického zjišťování z poloviny září byla sklizeň obilovin v Česku meziročně vyšší o 19,4 procenta - sklizeno bylo 8,2 milionu tun. Brambor se proti loňsku svezlo z polí o 18,2 procenta více, dohromady přes 780.000 tun.

Traktor na poli
Zdroj: ČT24

Zemědělské podniky, jimž se podařilo prodat úrodu ještě za dobré ceny uvedly, že za letošek čekají nejvyšší zisk za poslední léta. Podle odhadu Zemědělského svazu by letošní výsledek hospodaření českých zemědělců mohl přesáhnout deset miliard korun. Mohl by tak překonat rekord z roku 2008.

„Ale je tam ještě hodně otazníků,“ poznamenal Pýcha. Kromě vývoje cen bude podle něj důležité i to, jestli dá stát 1,5 miliardy na národní doplňkové platby. Zisky zemědělců podle něj také snižují horší výsledky v živočišné výrobě.