Americká ekonomika proti předchozímu čtvrtletí dvojnásobně zrychlila

Washington/New York - Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí podle prvního odhadu zrychlila svůj růst na 2,5 procenta. To je skoro dvojnásobek oproti předchozímu čtvrtletí, kdy hrubý domácí produkt v ročním přepočtu vzrostl o 1,3 procenta. Výsledek přesně koresponduje s průměrnými odhady analytiků. Dolar po zveřejnění údajů oslabil vůči euru a dolů se vydaly i ceny zlata.

Největší ekonomika světa nyní roste nejrychleji za poslední rok a podle analytiků je pravděpodobné, že příznivý vývoj potrvá až do konce roku. Růst během třetího čtvrtletí byl výsledkem růstu výdajů spotřebitelů i firem, k růstu však přispěl i zahraniční obchod. Američané utrácejí, z čehož těžil i výdejce platebních karet VISA.

I když část růstu HDP jde na vrub zlepšení přechodných faktorů, které v předchozích měsících růstu ekonomiky bránily, citelné zrychlení tempa růstu i tak pro ekonomiku znamená velkou úlevu. Ještě před pár týdny totiž ekonomové předpokládali, že ekonomika může zamířit zpět k recesi. Takové riziko nyní značně zesláblo.

Za první tři týdny výsledkové sezóny zatím příjemně překvapilo přes 70 procent firem. Ne všechny však měly štěstí. Zisk klesl společnostem ze sektoru veřejných služeb a také ve spotřebním nebo zdravotnickém odvětví rostou zisky pomaleji. 

Vývoj HDP v USA
Zdroj: ČT24

„Nedaří se příliš investičním bankám, kde v podstatě Goldman Sachs reportovaly výrazně větší ztrátu, než se očekávalo. Na druhou stranu výsledky třeba Morgan Stanley nebyly až takovým zklamáním,“ říká Petr Zajíc, portfoliomanažer Pioneer Investments.

Na růst ekonomiky reagovalo euro zpevněním. Nynější hodnota eura se pohybuje okolo 1,4061 USD, během dne posílilo o 1,2 procenta. Naopak zlato smazalo všechny dopolední zisky a jeho cena oslabila. Cena troyské unce je nyní pod 1 717 dolary (30,374 Kč) za troyskou unci (31,1 gramu).

Americká ekonomika jde nahoru (zdroj: ČT24)