Palubní personál Air France bude v sobotu stávkovat

Paříž – Zaměstnanci palubního personálu letecké společnosti Air France chtějí stávkovat za zlepšení pracovních podmínek. Stávka by měla v sobotu ovlivnit zhruba každý pátý let. „Počítáme se zpožděním a rušením některých letů v průběhu dne,“ oznámily aerolinky. Zhruba 80 procent všech plánovaných letů by se ale stávka nijak dotknout neměla.

Francouzi slaví v úterý 1. listopadu Dušičky, což je tam státní svátek. Řada lidí si proto bere volno i v pondělí, aby si prodloužili víkend. Ve stejnou dobu jsou i školní prázdniny. Vedení Air France uvedlo, že před očekávaným růstem poptávky po letecké dopravě před nadcházejícím prodlouženým víkendem zaměstnanci k takovému kroku nemají důvod. 

Na 8. listopadu chtějí svolat stávku rovněž odboráři ze státních železnic SNCF. Mají přitom podporu i zdaleka největšího odborového svazu CGT. Jejich protest má být součástí naplánovaného přerušování práce, s nímž se počítá ve více zemích Evropy. Odboráři se tak chtějí bránit další liberalizaci železniční dopravy.   

Odborový svaz CGT podle agentury Reuters uvedl, že legislativní návrh, kterým se má v polovině listopadu zabývat Evropský parlament, ve Francii zhorší postavení veřejných železnic i pracovní podmínky. A to prý v době, kdy chce francouzská vláda prosadit reorganizaci SNCF, která prý povede k tomu, že se železnice ještě víc otevřou konkurenci.