Nezaměstnanost ve Španělsku nejvyšší za 15 let a stále roste

Madrid – Nezaměstnanost ve Španělsku je nejvyšší v Evropě a její míra stále roste. Ve třetím čtvrtletí dosáhla 21,5 procenta oproti 20,9 procenta v předchozím kvartálu. Španělská ekonomika nadále stagnuje, jejímu rozvoji ani snížení nezaměstnosti nepomohla ani turistická sezona. Analytici předpokládají, že lépe nebude ve Španělsku ani napřesrok.

Celkem bylo ve třetím čtvrtletí podle údajů statistického úřadu INE bez práce 4,98 milionu Španělů. Zaměstnání tak nově ztratilo téměř 150 tisíc lidí, nejhorší byla situace ve službách, zemědělství a stavebnictví. Ekonom firmy Global Insight Raj Badiani přitom varoval, že se v příštím roce situace příliš nezlepší. „Nedostatečná tvorba pracovních míst pravděpodobně přetrvá i v roce 2012,“ poznamenal. Nezaměstnanost tak nejspíš neklesne pod dvacet procent.

Kromě nezaměstnanosti trápí španělskou ekonomiku dlouhodobá stagnace. Dlouho se nemohlo dostat z recese, nakonec upadlo do faktické stagnace. V posledních čtvrtletích sice hrubý domácí produkt rostl, ale pouze o 0,3 procenta v prvním čtvrtletí a 0,2 procenta ve druhém čtvrtletí. Meziročně je HDP vyšší o 0,7 procenta. Řada analytiků očekává, že se čtvrtá největší evropská ekonomika brzy opět propadne do recese.

V minulém desetiletí spoléhala španělská ekonomika především na úvěrový a stavební boom, který však po vypuknutí globální finanční krize vedl ke krachu trhu nemovitostí a propadu stavební a domácí poptávky.

Španělsko se nyní snaží přesvědčit investory, že je schopno se vypořádat se svým vysokým zadlužením a nebude potřebovat finanční pomoc, jakou dostalo Řecko, Irsko a Portugalsko. Vláda proto zavedla úsporná opatření a zvýšila daně.

Vydáno pod