Sociální karty dodá Česká spořitelna. Ale jenom možná

Praha – Česká spořitelna vyhrála výběrové řízení na dodávku sociálních karet, jejichž prostřednictvím chce stát nově vyplácet sociální dávky. Zjistil to deník Mladá fronta Dnes. Ačkoli však ministerstvo sociálních věcí vybralo vítěze tendru, ten zatím nemá státní zakázku vůbec jistou. Reformní zákon, který je má zavést, zatím není schválen, především však proti kartám podala opoziční ČSSD stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Teprve v případě, že úřad karty schválí, bude moci ministerstvo uzavřít se spořitelnou smlouvu.

Sociální karty chce v rámci reformy zavést ministr sociálních věcí Jaromír Drábek. Reformní zákon však zatím čeká na schválení. Projde-li úspěšně legislativním procesem, a nezabrání-li zavedení karet ani ÚOHS, budou od ledna sloužit jako průkazky pro příjemce peněz od státu, měly by se na ně vyplácet veškeré podpory, dávky a příspěvky. Ministerstvo je přesvědčeno, že díky kartám ročně ušetří nejméně miliardu korun na provozních nákladech.

O zakázku se v tendru, který ministerstvo sociálních věcí vyhlásilo na konci června, ucházely tři banky – Česká spořitelna, Komerční banka a ČSOB společně s Poštovní spořitelnou. Česká spořitelna nakonec vyhrála především díky počtu a vhodnému rozmístění svých bankomatů. „Vybrali jsme vítěze, aby nedošlo k prodlení v případě, že rozhodnutí antimonopolního úřadu bude příznivé,“ vysvětlila deníku mluvčí ministerstva Viktorie Plívová. Vítěz bude systém provozovat dvanáct let. Za samotnou organizaci mu stát nebude platit, banka ale získá poplatky za tzv. nadstandardní služby. Půjde například o dodatečný výběr z bankomatu, zdarma totiž bude u každé dávky pouze první výběr.

Sociální demokraté projekt stejně jako výběrové řízení od počátku kritizují. Tvrdí, že když ministerstvo vyhlásilo zakázku v době, kdy příslušný reformní zákon nebyl schválený, porušilo zákon o veřejných zakázkách.