Qantas zahájil stávku naruby – nelétá z vůle vedení

Sydney – Australská letecká společnost Qantas i její dceřiná nízkonákladová společnost Jetstar zrušily dnes všechny lety. Přerušení provozu začalo platit v devět hodin středoevropského letního času, nedotklo se pouze spojů, které byly zrovna ve vzduchu. Ty směly doletět do své cílové destinace. Vedení firmy se rozhodlo přerušit provoz kvůli sporu s odbory, které požadují zvýšení mezd a zlepšení pracovních podmínek. Zaměstnanci proto opakovaně stávkovali. Teď vlastně začala podivná stávka naruby. Podle odborářů je takový postup bezprecedentní. Australská vláda zatím svolala arbitráž, která má situaci rychle vyřešit.

Spor vedení Qantasu s odboráři pocítili cestující už v minulých týdnech. Proběhlo několik „běžných“ stávek organizovaných odbory, které zastupují inženýry, zaměstnance pozemních, zavazadlových a cateringových služeb a piloty dálkových letů. Včera se omezení dotklo 10 tisíc zákazníků australských aerolinek.

Generální ředitel firmy Alan Joyce oznámil, že vedení firmy vstoupilo do vlastní „stávky“ proti odborům kvůli nerozumným požadavkům, které společnost poškozovaly. „K tomuto vývoji jsme byli přinuceni kvůli škodám způsobeným třemi odborovými svazy. Chtěl bych říct, jak je mi líto, že byl tento průběh nutný,“ uvedl ředitel Joyce. Výluka letů Qantasu a Jetstaru potrvá do odvolání, denně bude společnost stát v přepočtu 370 milionů korun.

Společnost se podle Joyce postará o všechny cestující, kteří se kvůli stávce naruby dostanou do potíží včetně ubytování a přebukování letenek u jiných leteckých společností.

Podle svazu pilotů společnosti Qantas je krok, ke kterému vedení firmy sáhlo, bezprecedentní. Odboráři se chtějí obrátit na vládu, tvrdí, že přerušení provozu ohrožuje stát. „Musíme dostat letadla zpět do vzduchu,“ řekl televizi Sky News Barry Jackson ze svazu pilotů. „Tohle je předem naplánovaný pokus o podvedení akcionářů, podvedení australského lidu a zničení značky Qantas,“ dodal vedoucí australských dopravních odborů Tony Sheldon.

Prohlášení, že situace poškozuje stát, se nevyhnula ani australská premiérka. „Firemní spory, které vidíme, se dostaly do takového stavu, že mohou mít dopad na národní hospodářství,“ uvedla Julia Gillardová. Zemi hrozí také mezinárodní ostuda. V australském Perthu končí summit zemí Commonwealthu. Jejich zástupci teď nemají jak se dostat domů.

Vláda proto svolala mimořádný arbitrážní soud. Slyšení trvalo dvě hodiny, potom je však soudci přerušili a sporem vedení Qantasu s odboráři se budou zabývat později, zřejmě v průběhu noci na neděli.