Trichet chce politicky jednotnou Evropu

Berlín – Evropa se musí politicky sjednotit. Řekl to končící prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet německému nedělníku Bild am Sonntag. Evropská unie podle něj musí posílit své politické struktury, sjednocení je podle Tricheta nezbytné k dalšímu ekonomickému rozvoji. Prezident ECB je přesvědčen, že navzdory problémům, které dnes eurozónu trápí, se banka chovala v minulých letech rozumně, výsledkem toho je nízká inflace v eurozóně. Potíže padají podle Tricheta na bedra nezodpovědných politiků.

„V eurozóně máme cenovou stabilitu. Jsme na to náležitě pyšní, a to právem, protože jsme dosáhli toho, co se od nás očekává,“ řekl v rozhovoru Jean-Claude Trichet, kterého zítra v čele Evropské centrální banky vystřídá Ital Mario Draghi. Podle končícího prezidenta právě v zájmu nízké inflace jeho banka stále nakupuje dluhopisy problémových zemí, jako je Itálie.

Jednotlivé státy eurozóny se však podle Tricheta chovaly nezodpovědně, když nedodržovaly Pakt stability a růstu. „Udělaly to navzdory tomu, že ECB je důrazně varovala, aby se držely pravidel,“ řekl šéf banky. Problémy však vidí i v některých problematických jevech na finančních trzích, které by se podle něj měly rychle změnit. „Některé modely chování na finančních trzích způsobily velké nepříjemnosti. Jednou z nich je výše některých vyplacených prémií,“ řekl.

Špatně se ale chovají i některé regulační orgány, míní Jean-Claude Trichet. Je přesvědčen, že regulátoři mají dbát o to, aby reálná ekonomika fungovala, a nepoškozovat ji. „V současné době pracujeme na nápravě tohoto stavu. Mezi světovými úřady vznikla dohoda, že musíme zajistit disciplínu na trzích a obecně ve finančním systému. Musíme se rovněž ujistit, že do budoucna budou za všech podmínek mnohem odolnější,“ shrnul.