Lesy ČR podaly rozklad proti zastavení supertendru

Praha - Státní podnik Lesy ČR (LČR) podal u antimonopolního úřadu (ÚOHS) rozklad proti pozastavení obřího tendru na lesnické práce a prodej dřeva. Podle LČR úřad jedná protiprávně. Hlavní výhradu má lesnický podnik k tomu, že v rozhodnutí ÚOHS o zahájení správního řízení a vydání předběžného opatření není napsáno, na základě čeho se tak stalo. V dnešních Otázkách Václava Moravce to uvedl generální ředitel LČR Svatopluk Sýkora.

„Naši advokáti se byli podívat ve spisu v Brně na úřadě (ÚOHS). Ani ve spisu nic takového není. My si myslíme, že to úplně přesně není v souladu se zákonem. Dali jsme rozklad, že nemáme na co dát rozklad,“ prohlásil ředitel Lesů ČR Sýkora. Předseda ÚOHS Petr Rafaj se v OVM nechal slyšet, že v případě pozastaveného tendru hrozí získání dominantního postavení na trhu a ovlivnění cen kulatiny.

Z oficiálního přehledu podaných nabídek vyplývá, že společnost Less & Forest dala v tendru nejlepší cenovou nabídku na lesní práce na 88 jednotkách, což znamená vítězství na 75 procentech z nich. Firma ale uvedla, že se nedá čekat, že by pracovala na všech jednotkách, neboť na to nemá dostatečnou kapacitu. Podle výsledku tendru se má ve státních lesích pracovat od ledna 2012.

Vítězové tendrů budou zajišťovat pěstební práce, budou těžit dřevo a dále jej sami i prodávat. Tímto systémem se ve státních lesích hospodaří od ledna letošního roku a podle LČR to je jeden z hlavních důvodů letošního výrazného růstu zisku.

Za devět měsíců roku hrubý zisk podniku dosáhl dosud nejvyšších 4,97 miliardy korun a za celý rok 2011 by podle Sýkory měl být kolem šesti miliard korun. Loni měly LČR zisk 3,13 miliardy korun před zdaněním.

Podle Svatopluka Sýkory sice stále pracují hodnotící komise, ale podnik podle rozhodnutí ÚOHS nesmí uzavírat smlouvy. Po vyhodnocení nabídek by se LČR měly obrátit na firmy, které na jednotlivých jednotkách podaly nejlepší cenové nabídky s návrhem na uzavření smlouvy. Původně LČR předpokládaly, že by smlouvy s vítězi tendrů mohly začít podepisovat od poloviny listopadu.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Protikorupční organizace Transparency International podniku doporučila, aby zakázku dal jen vítězi tendru na příslušné jednotce. Pokud vítěz odstoupí, měla by být nová soutěž, ale již bez původního vítěze. Podle Sýkory však nelze vyloučit firmu z další soutěže jen proto, že předtím odstoupila.

Zákon o veřejných zakázkách to podle něj neumožňuje. Podle Sýkory zákon naopak umožňuje zadat zakázku uchazečům až do třetího místa. Již dříve LČR uvedly, že zakázku nabídnou druhému či třetímu v pořadí pouze za podmínky, že nebude cenové rozpětí nabídek příliš veliké.

Vydáno pod