Tendr na dostavbu Temelína se rozjíždí

Praha – Zájemci o dostavbu jaderné elektrárny Temelín dnes od energetické skupiny ČEZ převzali zadávací dokumentaci, která jim poslouží jako podklad pro přípravu nabídek. O dostavbu temelínské elektrárny se ucházejí americký Westinghouse, francouzská Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport. Termín pro předložení nabídek je 2. červenec 2012.

Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025. Uchazeči by měli příští rok podat nabídky a v roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi. Vláda nevylučuje, že pátý jaderný blok může po roce 2020 vzniknout také v Dukovanech.

Zadávací dokumentace čítá více než 6 tisíc stran. Připravoval ji tým více než 400 lidí z ČEZu i z dodavatelských firem po více než tři roky. Příprava dokumentace si vyžádala více než 1 milion člověkohodin. „Pro představu, kdyby na tom pracoval jeden člověk 24 hodin denně, dělal by na tom 110 let,“ uvedl generální ředitel ČEZu Daniel Beneš.

Václav Bartuška, vládní zmocněnec pro dostavbu Temelína

„Je to unikátní chvíle v rámci daného odvětví. Je zde naprosto rovný a transparentní tendr. Všichni tři zájemci mají šanci.“

O lukrativní zakázce na dostavbu Temelína minulý týden na schůzce v Bílém domě s českým premiérem Petrem Nečasem hovořil také americký prezident Barack Obama. Společnost Westinghouse, kterou americká administrativa podporuje, má sice japonské vlastníky, pracovní místa by ale případná zakázka vytvořila v USA.

Aktivitu v Česku v poslední době zintenzivnili všichni zájemci o dostavbu elektrárny. Westinghouse nedávno představil deklaraci o spolupráci s Českem v oblasti jaderné energetiky a výzkumu. Areva pozvala zástupce českého strojírenství na návštěvu svých elektráren a chystá s nimi podpisy memorand o porozumění. Ruský Rosatom, jehož součástí je člen česko-ruského konsorcia Atomstrojexport, podepsal minulý týden s českými firmami několik smluv a memorand o budoucí spolupráci.

Tendr na dostavbu Temelína je jednou z mála příležitostí svého druhu, které jsou nyní pro firmy věnující se jaderné energetice celosvětově k dispozici. Tři uchazeči v něm bojují o zakázku v hodnotě zhruba 500 miliard korun. Kontrakt zahrnuje kromě výstavby dvou nových reaktorů také příslib na dodávku tří dalších stejného typu.