Obchodníci na Halloweenu vydělali, krize se jich nedotkla

New York - Milióny lidí dnes slaví Halloween - anglosaský lidový svátek. Tradici má zejména v Americe. Tamní lidé za strašidelné převleky a cukrovinky pro děti utratí v přepočtu až 7 miliard korun.

Hroby, pavouci, lidské kostry a další strašidelné rekvizity - tím vším si lidé zdobí domy už řadu let. „Lidem se náš dům začal líbit, takže jsme přidávali další a další věci. Až se to trochu vymklo kontrole. Jenom za cukrovinky jsme zaplatili asi 400 dolarů,“ vypráví Jeannie Finlayová, Halloweenská nadšenkyně. 

Lidé utrácí více než loni

I přes ekonomickou krizi v celém světě, utrácejí Američani za svátek starých Keltů více než loni. Průměrný Američan zaplatí za dekorace a kostýmy v přepočtu téměř 1 300 korun, což je přibližně o necelou stokorunu více než v minulém roce. 

V Česku Halloween zatím tradici nemá. Přesto se na tento svátek i v tuzemsku koná řada kulturních akcí a obchodníci se snaží z jeho rostoucí popularity těžit v podobě takzvaných halloweenských slev nebo prodejem tématických předmětů. 

Halloweenu se krize nedotkla (zdroj: ČT24)

Halloween je anglosaský lidový svátek, který se slaví 31. října. Děti se oblékají do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu s tradičním pořekadlem „Trick or treat“ (koledu, nebo vám něco provedu) a koledují o sladkosti. Svátek se slaví v anglosaských zemích, převážně v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku, Austrálii a na Novém Zélandu. Halloween vznikl z křesťanských oslav svátku Všech svatých a pravděpodobně i z předkřesťanského keltského svátku Samhain – obdoby našeho Nového roku. Název vznikl zkrácením anglického "All-Hallow-eve", tedy Předvečer Všech svatých.