Nepoctiví pouliční prodejci podvádějí s krémem

Praha - Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) varuje před nepoctivými pouličními prodejci, kteří používají v Česku nový trik. Především starším a důvěřivým ženám nabízejí za jednu korunu údajně léčivý krém, za který ovšem ve skutečnosti požadují zaplatit 4650 korun. Sdružení už eviduje několik stížností na tyto prodejce.

Podle poradkyně SOS Marcely Tomaščákové tito nepoctiví prodejci operují v několika českých městech, navíc byli viděni také v okolí nemocnic. Po dlouhém přesvědčování o výhodnosti nabídky krému za jednu korunu lidem předloží k podpisu předtištěný formulář, který prezentují jako bezvýznamné potvrzení o převzetí krému, souhlas se zpracováním osobních údajů či jako souhlas se zasíláním katalogu s kosmetikou. Po podpisu se k zákazníkům zpravidla nedostane  kopie formuláře.

SOS varuje, že formulář je ve skutečnosti smlouva o členství v „drogerijním klubu“, která spotřebitele zavazuje do 30 dní od podpisu smlouvy zaplatit za aktivační kód 4650 korun. „SOS spatřuje v takovém jednání obchodních zástupců jednoznačně nekalou obchodní praktiku. S ohledem na to zvážíme podání podnětu příslušným státním dozorovým orgánům,“ prohlásila Tomaščáková.

Smlouvu lze považovat za neplatnou, jelikož spotřebitel byl při podpisu formuláře záměrně uveden v omyl. Lidé, kteří smlouvu podepsali, se mohou obrátit na poradny SOS. Pokud od podpisu formuláře neuplynulo více než 14 dní, tak lze od této smlouvy uzavřené mimo prostory obvyklé k podnikání dodavatele odstoupit podle zákona.

Vydáno pod