Evropské dluhy poslaly do bankrotu makléře z MF Global

New York - Americká makléřská firma MF Global, která ve velkých objemech obchodovala s deriváty a komoditami, dnes požádala newyorský soud o ochranu před věřiteli. Společnost se dostala do bankrotového režimu mimo jiné kvůli nákupům evropských státních dluhopisů, a stala se tak první americkou obětí dluhové krize eurozóny. V čele společnosti sedí bývalý guvernér New Jersey a předseda představenstva Goldman Sachs Jon Corzine, na něhož padá i podezření, že stojí za problémy firmy.

O ochranu před věřiteli k soudu na Manhattanu požádala holdingová část MF Global Holdings a americká divize MF Global Finance USA. Společnost se podle Reuters uchýlila pod soudní ochranu poté, co selhala jednání o prodeji aktiv s konkurenční makléřskou společností Interactive Brokers.

Požadavek MF Global na ochranu před věřiteli se všeobecně čekal. Správní rada firmy se o víkendu snažila nalézt kupce části nebo všech firemních aktiv, zároveň ale najala poradce pro restrukturalizaci v bankrotové ochraně. Newyorská burza dnes zastavila obchodování s akciemi firmy a obchodní transakce s MF Global pozastavila i Federální rezervní banka New Yorku.

MF Global měla pod palcem i americké vládní dluhopisy

Přitom až do minulého pondělí byla MF Global jednou ze 22 společností, které americké ministerstvo financí považovalo za natolik finančně bezpečné, že měla výsadu být „primárním prodejcem“ amerických vládních dluhopisů.

Jon Corzine
Zdroj: ISIFA/EPA/ROBERT SCIARRINO

V minulém týdnu MF Global překvapivě oznámila, že za poslední čtvrtletí prodělala 191,6 milionu dolarů (zhruba 3,4 miliardy korun), a měla tak největší ztrátu ve své historii. Podle listu The Wall Street Journal stálo za pádem MF Global to, že se Jon Corzine rozhodl investovat za poslední rok zhruba šest miliard dolarů do státních dluhopisů krizí ohrožených zemí eurozóny.

Ratingové agentury Fitch Ratings a Moody's Investors Services minulý týden po výsledkové zprávě srazily ratingy MF Global do spekulativního pásma. Akcie podniku za poslední týden ztratily asi dvě třetiny původní hodnoty.

Corzine chtěl z MF Global miniverzi Goldman Sachs

Corzine nastoupil do čela MF Global loni v březnu poté, co ve volbách ztratil funkci guvernéra státu New Jersey. Corzine chtěl z MF Global udělat globální společnost, miniverzi Goldman Sachs, která místo makléřského zprostředkovávání burzovních transakcí klientům vkládá do obchodů vlastní peníze.

Za Corzina se firma MF Global stala globálním hráčem na burzách v Severní Americe, Asii i v Evropě. Je například členem Londýnské burzy kovů (LME) a také klíčovým hráčem na komoditních trzích. Mezi partnery je i londýnské clearingové centrum LCH.Clearnet a akciová burza v Singapuru a její clearingové centrum.

Finanční trhy
Zdroj: Lai Seng Sin/ČTK/AP Photo

Společnost MF Global, jejíž historie sahá až do roku 1783, je jedním z největších světových brokerů. Celkový počet aktivně obchodujících účtů u této společnosti přesahuje 130 tisíc a mezi klienty patří finanční instituce, průmyslové konglomeráty, hedgové fondy nebo profesionální tradeři a drobní investoři. MF Global se pohybuje na více než 70 burzách ve 12 zemích světa.

Zdroj: Colosseum