Pražskou burzu stáhla dolů Erste Group

Praha - Pražskou burzu dnes poslaly dolů akcie rakouské Erste Group Bank, které spadly o 10,88 procenta na 394,90 koruny. Citelné ztráty utrpěly také cenné papíry Komerční banky. Hlavní index PX odepsal 3,85 procenta na 930,3 bodu. Trhy ve středoevropském i západoevropském regionu oslabily mírněji.

Pražský akciový trh dnes podle Josefa Němého z Komerční banky poklesem překonal všechny okolní trhy. Důvodem byl podle něj především fakt, že akcie Erste mohly až dnes reagovat na páteční zveřejnění výsledků za třetí čtvrtletí. Dodal, že vyšší než očekávaná ztráta způsobila v pátek téměř šestiprocentní propad akcií firmy na vídeňské burze. Český akciový trh byl ale neobchodoval kvůli státnímu svátku.

Podle Josefa Kohouta z Patria Finance analytici UBS snížili cílovou cenu akcií Erste na 18 eur (asi 448 korun), analytici Deutsche Bank ji při ponechaném doporučení „držet“ snížili na 19,5 eura a analytici BNP Paribas změnou v zásadě potvrdili cíl na 23,5 eura při ponechaném doporučení „outperform“, tedy že se kurz titulu bude vyvíjet lépe než celý akciový trh.

O téměř čtyři procenta na 3466 korun spadla cena akcií Komerční banky. Kohout poznamenal, že odpisy poloviny hodnoty řeckého dluhu v rozvaze Komerční banky přinesou podle analytiků Goldman Sachs letos nejen nižší zisky, ale i slabší dividendu. Proto dnes zrušili doporučení „koupit“ a vydali nové „neutral“, cílovou cenu titulu naopak mírně zvýšili.

Nahoru šplhaly jen akcie NWR a Philip Morris

Cenné papíry mediální společnosti CME klesly o téměř šest procent na 196,50 koruny. Akcie pojišťovny VIG zlevnily o 4,37 procenta na 761,50 koruny. Proti trhu šly pouze dvě emise. Zisky si připsaly akcie těžařské firmy NWR a cenné papíry tabákové firmy Philip Morris.

Aktivita investorů byla nadprůměrná, objem transakcí v systému pro nejvíce obchodované akcie SPAD dnes přesáhl 2,147 miliardy korun. „Zajímavým motivem je výrazný růst likvidity při poklesu cen, který je určitým příslibem možnosti opětovného obratu. Nízké ceny jsou pro mnohé investory při všech pozitivních výhledech atraktivní k nákupům,“ dodal Urbánek.

Vydáno pod