Sázková kancelář oficiálně převzala Sazku

Praha - Převod Sazky pod křídla PPF a KKCG je u konce, potvrdila mluvčí insolvenčního správce Lenka Tichá. Dnes firma Sázková kancelář kontrolovaná společnostmi PPF a KKCG podepsala s insolvenčním správcem Sazky Josefem Cupkou poslední dokumenty, které jí umožňují Sazku oficiálně převzít.

Oznámení o převzetí Sazky přišlo už v pondělí, kdy PPF a KKCG uvedly, že prostřednictvím Sázkové kanceláře dokončily transakci, jejímž výsledkem je převzetí veškeré sázkové a loterijní činnosti Sazky. „Transakce, která byla již vypořádána, získala všechny potřebné souhlasy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a ministerstva financí. Sázková kancelář tak splnila k dnešnímu dni všechny podmínky dané kupní smlouvou s insolvenčním správcem Sazky,“ vysvětlila PPF.

Ředitelské křeslo obsadí  Kamil Ziegler z PPF

Do křesla generálního ředitele Sazky usedl Kamil Ziegler, předsedou představenstva se stal Tomáš Rybáček, oba z PPF. „Budeme se snažit, aby se Sazka dostala opět mezi nejvýznamnější firmy v ČR. Chceme minimálně tři čtvrtiny těch tržeb, které byly stabilní v těch uplynulých letech,“ prohlásil nový šéf největší české loterijní firmy. Nyní je Sazka na zhruba 54 procentech loňských tržeb a u číselné loterie Sportka na necelých 40 procentech. Z loterií má v současnosti Sazka tržby ve výši zhruba 70 milionů korun týdně.

Do křesel představenstva usednou finanční ředitelé PPF a KKCG Pavel Horák a Radek Dyntar. Vedle Kamila Zieglera bude v čele firmy stát i Marek Biely, který byl ve funkci výkonného ředitele už během působení správce Cupky. 

Kamil Ziegler
Zdroj: Ondřej Němec/isifa/Lidové noviny

Kamil Ziegler, generální ředitel Sazky

„Musíme žít s tím, že tady je konkurence. Ale budeme se snažit, aby pozice Sazky byla co nejsilnější a abychom se dostali na cifry, které jsou pro nás realistické.“ 

Česká spořitelna: Sazka byla podhodnocená

Ovšem Česká spořitelna (ČS), jeden z významných věřitelů Sazky, dnes upozornila na nedostatky znaleckého posudku při prodeji loterijní firmy. Celková hodnota Sazky byla podle banky kvůli početní chybě při prodeji podhodnocená o 1,3 miliardy korun. Správná výše hodnoty společnosti je podle ní zhruba 4,9 miliardy korun.

Spořitelna považuje za nejvýznamnější nedostatek chybu ve výpočetním ocenění provozní části Sazky. Ta by měla prostým kontrolním přepočtem činit asi 2,9 miliardy korun, zatímco ve znaleckém posudku se uvádí dle názoru ČS chybně 1,6 miliardy korun.

Česká spořitelna
Zdroj: ČT24

Sazku získal společný podnik PPF a KKCG Sázková kancelář ve výběrovém řízení, když za Sazku nabídl nejvyšší částku 3,81 miliardy korun. Insolvenční správce Cupka podepsal smlouvu s vítězem tendru koncem září.

Skupina Penta, která se tendru kvůli jeho údajné nezákonnosti nezúčastnila a mimo soutěž nabídla za Sazku pět miliard korun, podala žalobu na neplatnost této smlouvy. Tendru se zúčastnily i Synot Holding a společnost Charlcoal, spojovaná se jménem finančníka Pavla Tykače. Charlcoal nabídl 3,601 miliardy, Synot 0,5 miliardy korun. 

Konkurz Sazky ale skončí až v momentě, kdy se insolvenční správce vyrovná se všemi věřiteli. Na to smí použít právě peníze z prodeje společnosti. Insolvenční správce Cupka nyní bude spravovat závazky původní Sazky i peníze, které získala z prodeje podniku. „Nelze odhadnout, jak dlouho vypořádání věřitelů bude trvat,“ dodal. Vše záleží podle něj například i na vypořádání sporů, jejichž počet se pohybuje v řádu stovek.

Převzetí Sazky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod