ČOI: pozor na spotřebitelské úvěry, polovina jich není v pořádku

Praha - Česká obchodní inspekce za tři čtvrtletí letošního roku zjistila závady u zhruba poloviny kontrolovaných nebankovních poskytovatelů a zprostředkovatelů spotřebitelských úvěrů. Prohřešky se týkaly zejména uzavíraných smluv, reklamy či informací o podmínkách spotřebitelského úvěru. ČOI kvůli tomu uložila 73 pokut v celkové výši 776 000 korun a v kontrolách bude pokračovat.

ČOI letos provedla 212 kontrol zaměřených na smlouvy a nabídky spotřebitelských úvěrů. Nedostatky zjistila v 111 případech. Zprostředkovatelů se týkalo 126 kontrol, věřitelů pak 58 kontrol. V dalších 28 případech nebylo zřejmé, zda je kontrolovaná osoba v postavení zprostředkovatele či věřitele. 

Zamlčené informace a nekalé praktiky

Mezi nejčastější pochybení patřily zejména klamavé reklamy na spotřebitelský úvěr, které neobsahovaly všechny zákonem stanovené náležitosti. Sjednávané smlouvy pak často neměly požadované údaje nebo nebyly spotřebitelům vůbec předány. Někteří věřitelé porušili povinnost předat před uzavřením smlouvy spotřebiteli zákonem požadované informace v písemné formě. ČOI zjistila i porušení zákona o ochraně spotřebitele a zákazu užívání nekalých obchodních praktik.

Rozhovor s Miloslavou Fléglovou (zdroj: ČT24)

„Právě prostřednictvím reklam dochází k častému porušování zákona, a to zvláště zprostředkovateli, kteří neposkytují povinné informace. Zejména spotřebitelé v tíživé finanční situaci přistupují na nevýhodné smlouvy o zprostředkování za účelem sjednání a uzavření úvěrové smlouvy,“ upozornila mluvčí ČOI Miloslava Fléglová, podle které lze v předvánočním období očekávat nárůst těchto podvodných nabídek. ČOI proto bude v kontrolách poskytovatelů a zprostředkovatelů půjček pokračovat.