Argentina: Kdo neplatí daně, nemůže si koupit cizí měnu

Buenos Aires – Cizí měnu si bude moci v Argentině koupit jen ten, kdo v minulosti řádně platil daně. Novým pravidlem chce vláda bojovat s rozsáhlými daňovými úniky. Podle odhadů se v současné době asi třetina obchodů v zemi oficiálně nevykazuje a nikdo z nich neodvádí státu peníze.

Po výplatě si pokaždé část peněz vyměnit za americké dolary. Pravidlo, kterým se do teď řídilo stále víc Argentinců. Ceny v domácí měně totiž rychle rostou. Jen vloni dosáhla inflace podle odhadů dvaceti pěti procent. Vláda proto představila recept, který má nejen pomoci s daňovými úniky, ale zároveň by měl řadu Argentinců od výměny peněz odradit. 

Obyvatelé Argentiny si už mimo zemi uložili celkem 160 miliard amerických dolarů, což je asi polovina hrubého domácího produktu. Lidé se bojí dalších ekonomických problémů, se kterými se druhá největší země Jižní Ameriky potýká po celou dobu své moderní historie. I proto nové změny, které navrhuje vláda, přijímají mnozí lidé s nedůvěrou. „Myslíme, že se obchody přesunou na černý trh. Lidé se možná budou bát a místo nového systému nákupu ve směnárně nebo bance si najdou jiné cesty,“ obávají se obyvatelé.

Argentinská centrální banka
Zdroj: ČT24

Ani jasná daňová minulost a dostatek peněz ovšem obyvatelům nákup zahraniční měny nezaručí. A zatímco se místní snaží nakupovat dolary za argentinská pesa, vláda naopak prodává dolarové rezervy a doufá, že tak udrží padající měnu při životě.

Nákupy dolarů v Argentině (zdroj: ČT24)