Ceny nemovitostí jsou na dně, analytici radí kupovat

Praha - Nejlepší čas k pořízení bytu nebo domu je právě teď, tvrdí ekonomové. Ceny nemovitostí by totiž už neměly klesat, navíc hypotéky jsou nejlevnější za dobu své historie. Byty i rodinné domky jsou dnes ve velkých městech až o třetinu levnější než před třemi lety. Například třípokojový byt v Praze bylo v roce 2008 možné koupit za 3,95 milionu, nyní se dá sehnat o 800 tisíc méně.

V roce 2008 činily průměrné ceny bytů v Česku 38 tisíc korun za čtvereční metr, teď klesly na 30 tisíc. „V Praze je cena u nejlevnějších projektů kolem 40 až 45 tisíc korun za metr čtvereční. To je cena, za kterou se vyplatí kupovat, protože nižší nebude,“ míní realitní analytik společnosti Jones Lang LaSalle Ondřej Novotný. 

Byty v Praze i v krajských městech by měly stát v následujícím roce stejně jako letos. Zlevnit by mohly především volné byty v neatraktivních lokalitách, nebo naopak luxusní apartmány, které se prodávají za ceny nad 60 tisíc tisíc korun za čtvereční metr. 

Rita Gabrielová, mluvčí Hypoteční banky

„Lidé jsou ti, kteří určují cenu. Oni smlouvají, chtějí rozumnou cenu. A investoři jsou ochotni s nimi tuto cenu dojednávat.“  

Nové byty a domy zřejmě plošně nezdraží ani zvýšené DPH na stavební práce, které se v novém roce zvedne ze současných 10 na 14 procent. „I když se zvedne DPH už od Nového roku, tak většina developerů ho nezařadí do svých nových ceníků. Spíše bych to očekával od roku 2013,“ myslí si Novotný. 

Kdo však chce mít jistotu, že ho DPH postihne minimálně nebo vůbec, může část peněz zaplatit předem. Developer by ale měl být v dobré finanční kondici, aby rezervovaný byt dostavěl. „Pro klienta je nejvýhodnější uzavřít dnes smlouvu a co nejvíce zaplatit na záloze developerovi, protože z té částky nebude počítána vyšší sazba DPH,“ doplňuje finanční ředitel společnosti Finep Štěpán Havlas. 

Bydlení
Zdroj: ČT24/Isifa/Rex Features

Zatímco kupující jsou pány trhu, prodávajícím doba nepřeje. Proto pokud nemá majitel nemovitosti nouzi o peníze, prodávat by neměl. Podle analytiků by se za dva až tři roky mohl začít tento stav měnit a většina cen nemovitostí by mohla opět pozvolna růst.