Na „hliníkové nudle“ by si měli dát pozor především lidé s nemocnými ledvinami

Brno – 40krát vyšší obsah hliníku, než je povolený limit - to zjistila inspekce v nudlích vermicelli. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) je nařídila okamžitě stáhnout z trhu. Nudle, původem z Vietnamu, obsahují nejvyšší množství hliníku, jaké kdy inspekce našla v potravinovém výrobku.

Výrobek byl prodáván v půlkilogramovém balení s trvanlivostí do 31. prosince 2012 pod názvem „Totaci Mien Dong Zong's vermicelli Zvláštní nudle“. Výrobek dovážela chebská společnost Vivacomex. Kontroloři podle mluvčího objevili v nudlích 442 mg/kg hliníku, přičemž nejvyšší přípustná hodnota je deset miligramů na kilogram. Hliník ve vyšších množstvích poškozuje v těle například buňky nervové soustavy, může však způsobit až ztrátu paměti.

„U lidí, kteří mají špatnou funkci ledvin, by ta dávka mohla způsobit ledvinové potíže, u dalších, kteří jsou na hliník citliví, by mohla znamenat zažívací problémy,“ říká hlavní hygienik ČR Michael Vít.

„Potravinářská inspekce nařídila okamžité stažení výrobku z oběhu. Podle provedeného šetření byla všechna balení uvedené šarže již vyexpedována dovozcem do tržní sítě, včetně provozoven bistra,“ uvedl Michal Spáčil, mluvčí SZPI. Nudle se podle potravinářské inspekce objevily v obchodech, vařila z nich i některá asijská bistra.

„Všichni odběratelé mají možnost nudle vrátit prodejcům,“ říká Michal Spáčil.

Informace o kontaminovaném výrobku inspekce vložila do Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), který spojuje členské země Evropské unie s Evropskou komisí a Evropským úřadem pro bezpečnost potravin. I v systému RASFF jde zatím o nejvyšší evidovanou hodnotu výskytu hliníku v potravinářském výrobku.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod