Bernanke: Vyhlídky dalšího růstu americké ekonomiky jsou frustrující

Washington/New York - Americká centrální banka (Fed) zachovala základní úrokovou sazbu v pásmu nula až 0,25 procenta, kde ji drží od konce roku 2008. Snížila ale odhad růstu ekonomiky na letošní a příští rok a uvedla, že nezaměstnanost se bude snižovat pomaleji, než se předpokládalo. Šéf Fedu Ben Bernanke zároveň varoval před dopady dluhové krize v eurozóně, navzdory jeho varování však americké akcie udržely většinu zisků.

„Výbor pro měnovou politiku v nadcházejících čtvrtletích očekává pouze slabý hospodářský růst, převážně kvůli přetrvávajícím potížím na realitním trhu a kvůli přetrvávající horší dostupnosti úvěrů pro domácnosti a menší podniky,“ řekl šéf Fedu Bernanke.

Ekonomiku podle něj táhne dolů také vysoká kolísavost finančních trhů a fiskální konsolidace na všech vládních stupních. Největší ekonomika světa v letošním roce vykáže růst o 1,6 až 1,7 procenta, což je zhruba o celý procentní bod méně, než se očekávalo. Odhad růstu hrubého domácího produktu na příští rok Fed snížil na 2,5 až 2,9 procenta - dosud počítal s růstem od 3,3 do 3,7 procenta. Vyhlídky dalšího růstu americké ekonomiky Bernanke označil za frustrující.

Fed zatím nemá důvod přikročit k novým opatřením na podporu ekonomiky, protože data z poslední doby potvrzují vytrvalé oživení. To je sice pořád ještě křehké a značně nevyvážené, poskytuje však čas na vyhodnocení situace.

Hlavním rizikem pro americkou ekonomiku podle šéfa Fedu zůstává dluhová krize v eurozóně. Ta podle něj nepříznivě působí na důvěru i na hospodářský růst. Dalším „strašákem“ je situace na trhu práce. Nezaměstnanost je nyní těsně nad devíti procenty.

Americké akcie od samého začátku obchodování zpevňovaly, podle analytiků částečně díky zprávě o růstu počtu pracovních míst v soukromém sektoru, zčásti ale jen proto, že smazávaly část výrazných ztrát z předchozího dne. V růstu pokračovaly i po snížení výhledu růstu HDP. Dow Jonesův index krátce před koncem obchodování přidával asi 1,4 procenta na 11.820 bodů. Kurz eura k dolaru se řídil hlavně podle informací z Evropy.