Stále více českých šéfů očekává zhoršení ekonomiky

Praha - Více než 50 procent tuzemských výkonných manažerů očekává, že česká ekonomika zůstane v příštích šesti měsících stejná. Naopak přibližně dvě pětiny manažerů očekávají zhoršení situace, jak vyplývá z průzkumu poradenské společnosti Deloitte. Přitom ve stejném průzkumu ještě v červnu více než polovina respondentů očekávala zlepšení situace. Zhoršení tehdy předpovídala pouze necelá desetina šéfů velkých firem.

Přes 25 procent manažerů tuzemských firem očekává v souvislosti se současnou ekonomickou situací i snížení výnosů. V červnovém průzkumu přitom snížení výnosů předpovídalo jen 16 procent tuzemských manažerů. Zvýšení výnosů z prodeje naopak očekává v následujících 12 měsících celkem 46 procent tuzemských výkonných manažerů. Ještě v červnu to ale byla více než polovina šéfů firem.

Co se pracovního trhu týče, až 27 procent respondentů očekává v průběhu příštích 12 měsíců zvýšení počtu pracovníků ve firmě. Stejné procento manažerů pak očekává pokles počtu zaměstnanců.

Podle průzkumu se v celém regionu, který zahrnuje Česko, Chorvatsko, Maďarsko, Polsko, Slovensko a Rumunsko, rovněž očekávání ředitelů velkých společností za posledních šest měsíců výrazně otočila negativním směrem. Většina manažerů v regionu očekává zhoršování ekonomické situace. „Důvodem jsou obavy, že se evropská krize státních dluhů zhorší a bude v následujících šesti až dvanácti měsících dále negativně ovlivňovat vývoj ekonomik také ve středoevropském regionu,“ zdůvodnila Deloitte.

Společnost Deloitte provedla průzkum mezi členy vrcholového vedení 200 největších společností v regionu, a to v období od srpna do poloviny září letošního roku.