Leasing táhne, od ledna stoupl skoro o pětinu

Praha – Objem leasingu členů České leasingové a finanční asociace za letošní tři čtvrtletí stoupl meziročně o 18,3 procenta na 32,1 miliardy korun. Objem úvěrů pro podnikatele vzrostl o 12,5 procenta na 20,83 miliardy, objem poskytnutých spotřebitelských úvěrů se zvýšil o 2,5 procenta na 25 miliard. Česká leasingová a finanční asociace kontroluje 97 procent trhu.

„Nebankovní finanční produkty jsou letos nabízeny v podmínkách omezeného ekonomického oživení. Projevilo se ve dvouciferném meziročním růstu leasingu, nebankovních úvěrů pro podnikatele a factoringu i v pokračujícím mírném růstu nebankovních spotřebitelských úvěrů,“ uvedla asociace. Na výsledcích nebankovního finančního trhu se prý projevilo i pokračující rozšiřování nabídky leasingových společností o úvěrové produkty.

Oživení by nemuselo mít dlouhé trvání

„Výrazný meziroční nárůst objemu leasingů souvisí do jisté míry s úspornými opatřeními ve firmách v loňském roce. Firmy loni zmrazily výdaje a nutnou obnovu zařízení a autoparku firmy řešily až letos,“ upozornil analytik Broker Consulting Jan Šimek. Při současném zpomalení ekonomiky ale prý rozhodně nelze takovéto nárůsty objemu leasingu očekávat i v příštím roce. Naopak podle něj může dojít v této oblasti spíše k propadům.

Asociace nicméně věří, že slibný růst ještě chvíli vydrží. „Oživování je mírné, ale je pozvolné a trend je setrvalý,“ podotkl v rozhovoru pro ČT24 člen představenstva České leasingové a finanční asociace Libor Bosák.

Podíl operativního leasingu na celkovém leasingu strojů, zařízení a dopravních prostředků dosáhl koncem září 33,5 procenta. Podle asociace je tak zřejmé, že se dále zvyšuje zájem o operativní leasing, protože loni jeho podíl na celkovém leasingu činil 25,8 procenta. Leasingu nadále dominoval leasing silničních vozidel. Téměř polovina leasingu movitých věcí směřovala do soukromého sektoru služeb a téměř dvě pětiny do průmyslu a stavebnictví.

Rozhovor s Liborem Bosákem (zdroj: ČT24)

Oživení se výrazněji hlásí v podnikatelské sféře

Největší část z nově poskytnutých podnikatelských úvěrů (46,4 procenta) byla určena na pořízení osobních vozů, významný podíl z těchto úvěrů (21,9 procenta) využili podnikatelé k financování strojů a zařízení. U poskytnutých spotřebitelských úvěrů se ve srovnání s prvním pololetím snížilo meziroční tempo růstu objemu nových úvěrů.

„My dneska vnímáme větší dynamiku na trhu podnikatelských subjektů. Když se podíváme na vývoj spotřebitelského financování, tak tam je stagnace nebo mírný růst,“ upozornil Bosák. Podle něj je to důsledek toho, že krize v roce 2009 nejprve zasáhla podnikatelský sektor a až se zpožděním se přelila na spotřebitele. Stejně tak je tomu na cestě k oživení.