Portugalsko žádá mírnější podmínky čerpání záchranného úvěru

Lisabon – Portugalsko, které je v současné době zasaženo hospodářskou recesí, chce volnější podmínky čerpání dohodnutého záchranného úvěru. Řekl to premiér Pedro Passos Coelho, podle něhož ale další finanční pomoc není třeba. Portugalsko se po Řecku a později Irsku stalo třetí zemí eurozóny, která požádala o zahraniční finanční pomoc. Tu čerpá ve výši 78 miliard eur (asi dva biliony korun).

„My potřebujeme flexibilnější podmínky pro zavádění záchranného programu, nikoliv nový program,“ zdůraznil premiér. Portugalsko před půl rokem požádalo o finanční pomoc, neboť náklady na obsluhu jeho dluhu vystoupaly nebezpečně vysoko. Vzhůru je vytlačily obavy trhů z příliš vysokého zadlužení země.

Portugalsko utahuje opasky, doplácí ale na faktory mimo svou kontrolu

Portugalská ekonomika je nyní v recesi a tamní vláda očekává, že země hospodářskému propadu neunikne ani příští rok. Podepíší se na tom hlavně úsporná opatření, která teď vláda zavádí. Kvůli nim stát méně utrácí a ruší pracovní místa ve státní správě, což se odrazí v poklesu poptávky, a následně i ve slabším hospodářském růstu. Úsporná opatření jsou ale jednou z podmínek čerpání zmíněné zahraniční pomoci.

Portugalsko doplatilo také na řecké plány vypsat referendum, ve kterém by občané rozhodovali o přijetí další zahraniční pomoci. Na středeční aukci krátkodobé úroky z portugalských dluhopisů vzrostly na rekordní úroveň od zavedení eura. Ještě víc to povzbuzuje negativní nálady v řadách obyvatelstva, které je nuceno utahovat opasky. „Řecko nás poškozuje. My také platíme státní účet Řecka,“ míní Antonio Coelho, majitel obchodu v Lisabonu. Kromě Portugalska doplácí na rozmary řecké vlády také Španělsko.