Odhaleno další životu nebezpečné zboží

Praha – Pod drobnohledem České obchodní inspekce (ČOI) a ministerstva zdravotnictví se objevily další výrobky: čínská rtěnka značky Lucci COSMETIC a osvěžovače vzduchu ve tvaru jahody a třešně. Rtěnka obsahuje zakázané kadmium a osvěžovače si mohou malé děti splést s opravdovým ovocem, pozřít je a udusit se.

Rtěnka a její vzhled

Výrobek obsahuje kadmium, které je v kosmetice zakázané a dle hlavního hygienika Michaela Víta může negativně ovlivnit zdraví. Kadmium je vysoce toxické a hromadí se v organismu – především v ledvinách a játrech. Detoxikace je pomalá a hrozí nebezpečí chronických otrav. 

Rtěnka je zakryta průhledným plastem, spodní část je vyvedena v různých barvách. Na dně výrobku je nalepen průhledný štítek s označením odstínu. Rtěnka je uložena v množstevním balení – barketě. Na barketě je uvedeno: Rtěnka; Kosmetický přípravek; Určený pro líčení; datum 08.2014; složení výrobku; označení výrobku (ITEM NO: BH26206).

  • Zakázaný osvěžovač vzduchu (jahoda) zdroj: ČT24
  • Zakázaný osvěžovač vzduchu (jahoda) zdroj: ČT24

Osvěžovače

Prodej svěžovačů vzduchu ve tvaru jahody a třešně ČOI zakázala, protože zejména děti si je mohou snadno splést s oblíbeným ovocem.

„Oba tyto výrobky jsou svým tvarem, vzhledem, vůní a barvou zaměnitelné se skutečným ovocem. Vložení do úst, ukousnutí malé části, rozkousání nebo spolknutí představuje nebezpečí udušení nebo zablokování zažívacího ústrojí,“ uvedla mluvčí ČOI Miloslava Fléglová. 

  • Zakázaný osvěžovač vzduchu (třešeň) zdroj: ČT24
  • Zakázaný osvěžovač vzduchu (třešeň) zdroj: ČT24

Podrobnosti o rizikových výrobcích najdete na www.coi.cz.

Vydáno pod