Cestování v Česku se zmátořilo, nejvíc lákaly hory

Praha – Domácí cestovní ruch je znovu na vzestupu; letní dovolenou trávilo v Česku dvanáct milionů lidí, což je oproti roku 2009 více než milionový nárůst. Největší zájem byl o Jizerské hory, Krkonoše, Český ráj a Šumavu, naopak nejvýraznější propad zájmu zaznamenal Středočeský kraj a lázeňská oblast západních Čech. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnila česká centrála cestovního ruchu CzechTourism.

„Cestovní ruch je v plné síle zpět, loňský růst byl pět procent, letošní je třináct a uvidíme, co se stane příští rok. My očekáváme růst okolo pěti procent,“ uvádí Mojmír Mikula z CzechTourismu.

Podle monitoringu domácího cestovního ruchu o letošních prázdninách zůstávají čeští turisté konzervativní – více než polovina z nich se vracela na místa, která se jim při předchozích pobytech osvědčila. V seznamu spokojenosti turistů se na prvním místě umístila oblast Jizerských hor; tamní dovolenou si pochvalovalo 71,2 % turistů. V závěsu jsou Krkonoše s 64,3 procenty spokojených návštěvníků, na třetím místě Český ráj, kde se líbilo 63,1 procenta lidí, čtvrtá je Šumava s 61,5 procenta spokojených.

Propad pro Středočeský kraj – na vině je i infrastruktura

Nejvýraznější propad v turistické oblibě zaznamenaly západočeské lázně (39,7 procenta spokojených návštěvníků), na samém chvostu žebříčku se ocitl Středočeský kraj. Se zdejším pobytem byla spokojena jen necelá třetina lidí. Meziroční propad tak představuje 13 procent.

Podle zpracovatele výzkumu Michala Straky ze společnosti Ipsos Tambor je na vině to, že „střední Čechy jsou stále vnímány jako region, který nejde s dobou, to znamená, který neinvestuje dále do obnov památek.“

Hlavní problém středních Čech spatřuje Straka v infrastruktuře. Ta je přitom pro spokojenost turistů nezbytná; auto totiž letos v létě využilo 75 procent turistů, loni to bylo 71 procent. Vlakem jezdí okolo 12 procent českých turistů. Čeští turisté na dovolené v tuzemsku nejčastěji utratí mezi 200 a 500 korunami denně. Tato částka vystačí 43 procentům lidí. Mezi 500 a 1 000 Kč za den pak utratí třetina lidí.

Hoteliéři se obávají, jak s příznivým trendem zamává vyšší DPH

Na nezájem turistů si nestěžují ani hoteliéři. Obsazenost ubytovacích zařízení v Česku letos podle odhadů stoupne o deset procent. O tři procenta by měla vzrůst průměrná cena za pokoj. Při příležitosti výroční konference Asociace hotelů a restaurací (AHR ČR), která dnes začala v Mikulově, to řekl prezident asociace Vladimír Stárek.

„Tento rok je optimistický z našeho pohledu,“ komentoval odhady asociace Stárek. „Náš průmysl dostal nástřel, jdeme nahoru,“ dodal. Nicméně současná situace v EU, která se potýká s dluhovou a finanční krizí, i opatření české vlády, jež chystá například zvýšení DPH, bude podle něj znamenat od příštího roku „dramatickou změnu“ tohoto trendu.

Od nového roku se v Česku zvýší snížená sazba DPH z deseti procent na 14 procent. Hoteliéři se podle Stárka na těžší časy začínají připravovat, kvůli rostoucím nákladům budou muset zvedat ceny.