Sněmovnou prošla novela zákona o veřejných zakázkách

Praha – Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona o veřejných zakázkách – jednu z klíčových protikorupčních vládních norem. Novela počítá s tím, že by se o veřejné zakázky nesměly ucházet firmy s neprůhlednou vlastnickou strukturou. O svých vlastnících budou muset informovat nejen firmy, které se o veřejné zakázky přímo uchází, ale i jejich subdodavatelé, kteří budou mít na zakázce podíl nad deset nebo pět procent. Novelu nyní dostane k posouzení Senát.

Novela zákona o veřejných zakázkách nakonec prošla pohodlnou většinou 101 poslanců. Ještě před hlasováním ovšem vyvolala spory uvnitř vládní koalice. Koaličním partnerům se totiž nelíbil pozměňovací návrh VV, která chtěla rozkrývat vlastnickou strukturu i u subdodavatelů. Koaliční partneři nalezli shodu až na úterním jednání K9, kde se dohodli, že podpoří zákon i s pozměňovacím návrhem.

Nakonec ale předlohu nepodpořili všichni koaliční poslanci. Proti zákonu hlasoval i poslanec vládní ODS Václav Baštýř. „Ten zákon přinese významně zvýšenou administrativu a já se nemůžu chovat tak, že bych to přehlížel,“ uvedl s tím, že zákon je šitý horkou jehlou. S novými pravidly podle něj bude mít mnoho malých obcí problém. „Teprve čas nám ukáže, jaká chyba se udělala,“ dodal.

Kamil Jankovský, ministr pro místní rozvoj, VV:

„Zákon v podobě, v jaké byl schválen, považujeme za velmi přísnou úpravu.“

Novela má zamezit korupci při zadávání veřejných zakázek

Podle novely nyní bude muset vítězná firma předložit seznam všech svých subdodavatelů, kterým uhradila více než deset procent z celkové ceny zakázky. U zakázky nad 300 milionů korun by se to týkalo už subdodavatelů, kteří zajistili více než pět procent zakázky. Pokud má subdodavatel formu akciové společnosti, bude muset dodavatel předkládat seznam akcionářů, kteří vlastní víc než deset procent základního kapitálu firmy. Zadavatelé rovněž budou muset od roku 2014 vypisovat soutěž u všech zakázek nad milion korun.

Novela také odstraňuje ze zákona možnost vypisovat zakázky tak, aby je získal předem vybraný uchazeč. Při nedostatečném počtu uchazečů bude muset zadavatel tendr zrušit. Novela rovněž odstraňuje možnost výběru uchazečů losem. Nejznámějším případem tohoto druhu se stala „karlovarská losovačka“. Záběry ze sporného losování viděly na webu youtube desetitisíce lidí. Dvouapůlminutový snímek dokazuje, že organizátor soutěže vybíral dvě z firem včetně vítěze z uzavřeného osudí několik desítek sekund, zatímco ostatní lístky vytáhl podstatně rychleji.

Novela narazila u opozice, v Senátu se ji ČSSD pokusí ještě změnit

Na půdě Poslanecké sněmovny dnes předlohu kritizoval místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Řekl například, že ve snaze o vytvoření transparentního prostředí zůstávají politici ani ne na půli cesty, ale na jejím začátku. „Tento návrh nic neřeší, vláda v této roli selhala a my tento polotovar jako sociální demokraté nepodpoříme,“ prohlásil Zaorálek. „Když použijeme tuto úpravu, která byla přijata, tak nám stejně unikne kauza ProMoPro, stejně tak nám uniknou subdodavatelé z kauzy Opencard, IZIP a další, nepohneme se,“ dodal. ČSSD předložila prostřednictvím svého poslance Jiřího Petrů vlastní návrh, ale poslanci ho nepodpořili. Znovu se ho sociální demokraté pokusí přibalit do novely v Senátu.

Místopředsedkyně vlády Karolína Peake (VV) zákon hájila tím, že vláda se snaží omezit prostor pro ohýbání zákona; koalice se například dohodla na zrušení anonymních akcií. Podotkla však, že „dokud budou lidé lidmi, nikdy se nám nepodaří vymýtit korupci do sytosti“.

Po úpravě novely volá i TOP 09

Podobně jako ČSSD vadí i TOP 09 to, že novela nerozkryje vlastníky veškerých subdodavatelů. Aby zákon zbytečně neblokovala, navrhuje ale jinou variantu řešení. „Jsem přesvědčen, že obecně to musí být odhaleno v zákoníku obchodním, a to proto, abychom nečekali na zákon o obchodních korporacích, který v této části bude účinný až někdy kolem roku 2015,“ uvedl poslanec Jan Farský (TOP 09).

Ministr Jankovský očekává, že v Senátu bude o zákonu „bouřlivá debata“. Dnešní diskuse ve sněmovně se podle něj ale týkala především jedné malé části zákona. Nehovořilo se prý například o mnoha nových prvcích, které omezují „šití na míru“ veřejných zakázek pro předem vybraného zadavatele, i mnoha dalších opatřeních. Novela horní komorou nejspíš neprojde, většinu v ní má totiž opozice. Poslanci tak budou muset o veřejných zakázkách hlasovat znovu.

Vydáno pod