Evropské banky odepisují řecké dluhopisy

Paříž – Evropské banky setrvání Řecka v eurozóně nevěří. Krize eurozóny se podle nich bude dál prohlubovat. Finanční instituce proto ve velkém odepisují řecké dluhopisy. Zbavuje se jich největší francouzská banka BNP Paribas, nizozemská ING nebo německá Commerzbank.

Německá Commerzbank prodělala ve třetím letošním čtvrtletí 850 milionů eur. Kdyby neodepisovala řecké dluhopisy a další aktiva, byla by teď její ztráta daleko menší – asi jen 50 milionů eur. Banka má v zadlužených zemích nainvestováno zhruba 13 miliard eur a ne jinak na tom je BNP Paribas, které se zisk propadl o tři čtvrtiny. Ač BNP zůstala v červených číslech, výsledky jsou velmi daleko za těmi v minulém roku, což je velmi znepokojující stav.

International Financing Review

„Politici vytvořili dluhovou krizi. Teď kvůli ní nutí banky k navýšení kapitálu. Jde o naprostý debakl ekonomické politiky, jejímž výsledkem bude snížení nabídky úvěrů.“

Podle Institutu pro mezinárodní finance, který zastupuje přes 450 bank, je zbavování se dluhopisů důsledkem nedávného opatření Evropské unie. Ta finančním domům nakázala zvýšit kapitálovou přiměřenost.

BNP Paribas
Zdroj: ČT24

„Banky mají dvě možnosti - buď budou navyšovat kapitál nebo budou snižovat riziková aktiva - a ať už tedy úvěry nebo investice. A jedna možnost vyrovnání se novým požadavkům je prodávání dluhopisů,“ říká analytik Patria Finance David Marek.

Odpisy velkých evropských finančních institucí můžou ovlivnit i Česko, i když to má v Řecku minimum peněz. Zahraniční vlastníci tuzemských bank můžou totiž od svých poboček začít v omezené míře stahovat peníze - třeba formou dividend. Kvůli limitům by to však banky nemělo ohrozit.

Moody's varovala před snížením ratingu Erste 

Ratingová agentura Moody's varovala, že zřejmě sníží o stupeň dlouhodobý rating rakouské Erste Group Bank. Důvodem je překvapivá ztráta za třetí čtvrtletí, za kterou stojí přecenění dluhopisů zemí postižených evropskou dluhovou krizí a přecenění dceřiných firem v Maďarsku a Rumunsku. Erste v Česku ovládá Českou spořitelnu a s jejími akciemi se obchoduje i na burze v Praze. Moody's uvedla, že v ohrožení je hodnocení dlouhodobé úvěrové spolehlivosti i rating finanční síly banky. Rating dlouhodobého dluhu Erste je nyní A1 a finanční síly C-.

Pokud budou bankám muset pomáhat státy, hrozí podle analytiků rovněž vlna snížení ratingů zemí, které by se této pomoci účastnily. „Kdyby třeba Francie musela kapitalizovat své banky, tak by mohla ztratit svůj tříáčkový rating,“ myslí si portfoliomanažer Pioneer Investments Petr Zajíc.

Evropské banky odepisují řecké dluhopisy (zdroj: ČT24)