Češi se stále více zadlužují a mnohdy nesplácí

Praha – Češi se stále více zadlužují. Bankám a finančním institucím už dluží v úhrnu jeden bilion 96 miliard korun. A půjčují si dál – za poslední rok zvýšili své zadlužení o skoro 60 miliard. Jenže stále častěji mají také problémy se splácením. Podíl úvěrů nesplácených déle než 90 dní se drží na více než pěti procentech. Roste také počet osobních bankrotů. Od začátku roku jich bylo vyhlášeno přes 9 tisíc.

Na dluh nežije jen stát, ale i občané. Od bank i nebankovních institucí si půjčují stále více. „Srovnání je obdobné jako v dalších zemích EU,“ uvedl ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal. Nejvíce si podle něj lidé půjčují na bydlení. Výrazný podíl na zadlužení mají ale i spotřebitelské úvěry.

Jenže stále víc lidí nedokáže své úvěry a půjčky splácet. Podíl problematických úvěrů je už víc než pět procent z celkového objemu půjčených peněz. Pokud se dlužník dostane do neřešitelné situace, může vyhlásit osobní bankrot. Jeho pravidla určuje insolvenční zákon a nejdůležitější podmínkou je dostatečný příjem žadatele. „Musí v průběhu následujících pěti let pokrýt alespoň třetinu stávajících závazků,“ podotkl Šmejkal.

Osobních bankrotů letos přibylo zhruba o 100 procent

Osobních bankrotů přitom stále přibývá. Za deset měsíců tohoto roku už Češi podle Czech Credit Bureau vyhlásili celkem 9 268 osobních bankrotů, což je o 4 360 případů více než ve stejném období loňského roku. V průměru připadalo na 10 tisíc obyvatel 88 bankrotů. Dynamika růstu se sice v posledním roce zpomalila, na zastavení růstu počtu bankrotů to ale zatím zdaleka nevypadá.

„Porovnáme-li meziroční dynamiku, tak v loňském roce šlo řádově o 150 až 200procentní nárůst, kdežto v letošním roce se to pohybuje kolem 100 procent. Takže přestože rostou, rostou pomaleji. Vypadá to, že porostou i nadále, ale ten nárůst už nebude tak dramatický,“ upozornila vedoucí analytička Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

Lidé si v řadě případů za bankrot mohou sami

Na nárůstu počtu bankrotů se do značné míry podílí zhoršující se ekonomická situace. Není ale jediným důvodem, proč osobních bankrotů přibývá. „V zásadě platí bez ohledu na ekonomickou situaci, že v české společnosti, tak jako v kterékoliv jiné, existují lidé, kteří preferují dnešek oproti budoucnosti. Zadlužení jim tak nevadí. (…) Ti jsou asi nejčastějšími adepty na obtížné finanční situace,“ uvedla Kameníčková.

Nejvíce osobních bankrotů v absolutním vyjádření hlásí Moravskoslezský a Ústecký kraj. V přepočtu na 10 tisíc obyvatel nicméně dominuje Karlovarský kraj. Nejméně případů naopak vykázal Kraj Vysočina, dále pak Praha a Pardubický kraj.

Vydáno pod