S tajným zaměstnancem odhalíte nedostatky ve firmě

Praha - Nový kolega či kolegyně v práci je určitě důvod pro nějakou menší firemní oslavu. Jen aby ale bylo co slavit i za pár dní. České firmy totiž přicházejí na kloub metodě tajného zaměstnance. Ta spočívá v přivedení nového zaměstnance, jehož úkolem je mapovat dění, procesy a všeobecné fungování ve firmě. Každá firma se totiž podotýká s nějakými nedostatky a právě tajný zaměstnanec je má odhalit. Výsledky jeho práce by ale neměly sloužit jako podklady pro propuštění.

Metoda tajného zaměstnance se objevuje v rámci školení TWI (training within industry neboli školení v rámci odvětví) a pomáhá společnostem identifikovat slabá místa ve firmě. Metoda pocházející ze Spojených států nalézá v České republice stále více uplatnění.

Postup školení má dvě úrovně. První z nich je samotný průzkum tajného zaměstnance, jak to ve firmě chodí a kde mají společnosti slabá místa. Na základě těchto informací se následně vytvoří samotné školení či trénink, který by měl firmě přesně pomoci odstranit její vnitřní nedostatky.

Markéta Šimáková, výkonná ředitelka DMC management consulting

„Vzheldem k tomu, že tajného zaměstnance používáme jako nového zaměstnance ve firmě, tak není možné, abychom ohodnotili všechny procesy, ale vidí rozhodně prvotní nástup do firmy. Vidí náborový proces, adaptační proces, první zaškolení, zda se mu někdo věnuje, jestli má dost informací.“

Vůbec prvním využitím konceptu tajného zaměstnance v České republice byla zakázka stravovací společnosti, která potřebovala své zaměstnance rozvinout a lépe sžít s fungováním firmy. „Náš byznys je nízkorozpočtový, proto musíme sledovat každou korunu, a jestli efektivita lidí pracuje tak, jak má,“ říká generální ředitel společnosti Aramark Josef Svoboda. 

Výsledek byl pozitivní a zároveň překvapující. Pozitivně mě překvapilo to, že z hlediska dodržování standardů hygieny, dodržování BOZP, jsou našimi zaměstnanci dodržovány do posledního puntíku. Co mě překvapilo nemile, že není využívána pracovní doba, tak jak má být, popisuje výsledek Josef Svoboda. Tajný zaměstnanec totiž zjistil, že například šéfkuchař nedělá svou práci, ale dělá ji za své podřízené. Vedoucí, která by se měla věnovat lidem naopak pobíhá po kuchyni a stará se, aby chod kuchyně byl organizován.

Ekonomika + (zdroj: ČT24)

Výsledky práce tajného zaměstnance nejsou podklady pro vyhazov

Pozorování a výsledky, které tajný zaměstnanec dodá, neslouží ke kritice nebo jako podklady pro propuštění. Ostatně by to bylo právně velice složité. „Reakce na výsledky jsou nicméně chladnější. Každý manažer v duši doufá, že to dopadne dobře, že to ty jeho lidi dodržují,“ říká manažerka vzdělávacích a konzultačních projektů DMC management consulting Jitka Tejnorová a dodává, že před manažerem se chovají zaměstnanci jinak, než před tajným zaměstnancem, o kterém nevědí, že je nasazený. 

Po takovýchto zjištěních navazuje na práci tajného zaměstnance tým školitelů, který na základě výsledků vytvoří určitá školení nebo workshopy, kde se společně s manažery snaží najít chybu nebo prostor, jak by se dalo vylepšovat čí zefektivňovat.