Cupka: Sazka mohla mít před sebou pouhé 2 měsíce života

Praha - Pokud by insolvenční správce loterijní společnosti Sazka Josef Cupka nevypsal tendr na její prodej, Sazka mohla mít před sebou poslední dva měsíce „života“. V Otázkách Václava Moravce to řekl právě Cupka. Ten zároveň obhajoval konkurz oproti reorganizaci, o kterou měl zájem bývalý šéf Sazky Aleš Hušák. Cupka odmítá, že by znalecký posudek týkající se prodeje společnosti měl chyby. Poukazuje přitom na skutečnost, že z 2,5 tisíce věřitelů přišly námitky pouze od pěti z nich. „Zákon neukládá, aby posudků bylo víc,“ prohlásil Cupka, jenž zároveň upozornil na to, že posudek je záležitost investice milionů korun.

Prodej Sazky je podle Cupky v Česku fenoménem. „O její prodej je obrovský mediální zájem. Společnost tu má padesátiletou historii a spolupracuje s ní na 20 tisíc lidí, do nedávné doby navíc měla na trhu monopol,“ konstatoval Cupka. Ten považuje za největší úspěch, že v Sazce nedošlo k reorganizaci prosazované Hušákem, což by byla „cesta do pekel“. Bývalý šéf Sazky si ze společnosti podle Cupky vytvořil doslova „stát ve státě“. 

Insolvenční správce Sazky míní, že konkurz nebyl pro podnik smrtící ranou, i když v první polovině roku se důvěra lidí blížila téměř nule. „Sazku je nutné rozdělit na podnik, který je nyní funkční, a akciovou společnost, která je pořád v konkurzu,“ poznamenal Cupka. Nový majitel Sazky ale očekává, že letošní tržby společnosti z číselných loterií klesnou kvůli konkurzu a nedůvěře sázejících z první poloviny roku pod 3 miliardy korun. To by znamenalo méně než polovinu tržeb loňských. 

Bývalý generální ředitel Sazky Aleš Hušák
Zdroj: Martin Pinkas/isifa/Euro

Prodej podle Cupky Sazku zachránil

Cupka měl podle kritiků prodej Sazky uspíšil. „To je nesmysl. Sazka jinak mohla mít jen 2 měsíce života. Chtěli jsme podnik zachovat, v konkurzu se ze začátku podniká dobře, domluvíte se lépe s odbory, zaměstnanci a dodavateli, ale za nějakou dobu najednou nemůžete investovat do zaměstnanců nebo reklamy, což je u Sazky klíčové,“ konstatoval insolvenční správce. Bývalý šéf Sazky chtěl loterijní činnost společnosti ukončit úplně. 

Podle České spořitelny, která Cupku zažalovala, porušil insolvenční správce insolvenční zákon. Došlo podle ní ke střetu zájmů, kdy PPF a KKCG v případě prodeje hlasovaly, zatímco jsou zároveň součástí věřitelského výboru.

Sídlo společnosti Sazka
Zdroj: ČT24

Josef Cupka, insolventní správce Sazky: 

„V konkurzu je 2,5 tisíce věřitelů, veškeré námitky přišly pouze od pěti věřitelů. Znalecký posudek Ernst & Young nemá chybu, je to nesmysl. Cena posudku se navíc pohybuje v řádech milionů. Zákon neukládá, aby posudků bylo víc.“ 

Insolvenční správce odmítá možnost chyby v posudku

Cupka navíc odmítá, že by byla chyba v jediném znaleckém posudku, který vytvořila společnost Ernst & Young. „I kdyby došlo k chybě, nemohu prodávat za míň jak dvě třetiny celkové ceny podniku, a i tak bych pořád byl nad touto částkou. Problém může být pouze mezi zajištěnými a nezajištěnými věřiteli. Tam by se to mohlo přepočítat,“ řekl Cupka.

Spořitelna již dříve upozornila na údajné nedostatky znaleckého posudku. Celková hodnota Sazky byla podle ČS kvůli početní chybě při prodeji podhodnocená o 1,3 miliardy korun. Správná výše hodnoty společnosti je prý asi 4,9 miliardy korun. Za nejvýznamnější nedostatek považuje ČS chybu ve výpočetním ocenění provozní části Sazky. 

16:9
Zdroj: ISIFA/VLP/Martin Divíšek

Česká spořitelna zažalovala minulý týden společnost Sázková kancelář i insolvenčního správce Cupku ohledně smlouvy o prodeji loterijní firmy. Česká spořitelna, která má vůči Sazce zajištěnou pohledávku zhruba 216 milionů korun, současně vyjádřila pochybnosti o nestrannosti soudce Jaromíra Harmacha, který vedl insolvenční řízení se Sazkou.

Banka již koncem září navrhla soudu zrušení výběrového řízení a vyhlášení nového. Městský soud v Praze ale žádosti nevyhověl a schválil její prodej společné firmě skupin PPF a KKCG.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)