Stavebnictví se dál nedaří, růst přibrzdil i průmysl

Praha - Průmyslová výroba v Česku v září meziročně zpomalila růst na 2,5 procenta po srpnovém zvýšení o 5,9 procenta. K růstu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel. Naopak stavebnictví zůstalo hluboko v červených číslech. Jeho propad sice v porovnání se srpnem o procento zpomalil, stále však činil 6,7 procenta.

K meziročnímu růstu produkce v září nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, která vzrostla téměř o čtvrtinu. O třetinu stoupla i produkce ostatních dopravních prostředků. Nejvíce průmyslová produkce naopak meziročně klesla ve výrobě počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení, a to o 17,8 procenta.

Vladimír Pikora, hlavní ekonom Next Finance

„Automobilová výroba je velmi procyklická. To znamená, že pokud bude mít Evropa větší problémy, pocítí to právě toto odvětví. Je to, jako by byla česká ekonomika na trampolíně a teď ještě letíme vzhůru. Každý ví, co na takové trampolíně bude následovat.“

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách se meziročně zvýšily o 0,9 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 13,4 procenta. Nové zakázky ze zahraničí v září meziročně vzrostly o 12,7 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 12,4 procenta.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v září meziročně zvýšil o 2,5 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v září 2011 meziročně vzrostla o 3,9 procenta a činila 25 014 Kč.

Průmyslová výroba a stavební produkce v ČR
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Zpomalení českého průmyslu je důsledkem dluhové krize v eurozóně a následným zpomalováním ekonomického růstu evropských partnerů. „50 procent české průmyslové aktivity směřuje do zahraničí, takže pro český průmysl je důležitá hlavně německá poptávka, v druhé řadě slovenská a na třetím místě polská. Německé objednávky klesaly už třetí měsíc v řadě,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 analytik Komerční banky Jiří Škop.

„Pro tento rok očekáváme, že průmyslová produkce poroste díky solidnímu začátku roku v průměru meziročně o 6,7 procenta. To je ale propad skoro o 4 procentní body oproti roku 2010. A zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se trend měl v příštím roce obrátit,“ dodal Pikora. 

Stavebnictví zůstává hluboko v červených číslech

Stavební produkce v srpnu klesla o 6,7 procenta. Od počátku roku už v porovnání se stejným obdobím konjunkturního roku 2008 ztratila 14,9 procenta. Počet dokončených bytů klesl o více než 40 procent. Nepatrně však stoupl počet nově zahájených bytů, a to o 2,4 procenta. Stavební produkce očištěná od sezonních vlivů byla v září meziměsíčně vyšší o 0,3 procenta. Produkce v pozemním stavitelství klesla o 7,3 procenta a produkce inženýrského stavitelství se snížila o 5,5 procenta.

„Sečteno a podtrženo, za problémy stavebnictví stojí nedostatečná poptávka domácností i státu. Na stavění nejsou peníze. O tom svědčí i to, že průměrná hodnota zakázky uzavřené ve třetím kvartále 2011 byla o 33,6 procenta nižší než před rokem,“ uvedl Pikora.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v září meziročně snížil o 7,7 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 3,4 procenta a činila 28 485 korun.

Počet vydaných stavebních povolení se v září meziročně zvýšil o 4,4 procenta, stavební úřady jich vydaly 9 456. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 26,9 miliardy korun a ve srovnání se stejným obdobím loňského roku klesla o 15,9 procenta. „Orientační hodnota klesla především na nové výstavbě,“ upozornil Český statistický úřad.