Francouzi znovu utáhnou opasky, premiér hovoří o hodině pravdy

Paříž - Francouzský premiér François Fillon dnes představil nový balík úsporných rozpočtových opatření na příští dva roky, kdy by měl zajistit snižování rozpočtového deficitu a podpořit prestižní francouzský úvěrový rating. Plán zahrnuje rychlejší zvýšení důchodového věku, zvýšení daně z přidané hodnoty a dočasný nárůst daně ze zisků velkých firem. Opatření vláda prezidenta Nicolase Sarkozyho přijímá jen půl roku před prezidentskými volbami.

Plán předpokládá pro příští rok dodatečné úspory či nové příjmy v sumě sedmi miliard eur (175 miliard korun) a v roce 2013 to má být 11,6 miliardy eur. Fillon to označil za součást celkového plánu získat do roku 2016 úsporami a zvýšenými příjmy celkem 65 miliard eur, a splnit tím vytyčený cíl dostat za pět let deficit veřejných financí na nulu.

François Fillon

„Rozpočet na rok 2012 bude nejtvrdší, jaký Francie měla od roku 1945.“ Podle Fillona Francie zažívá „hodinu pravdy.“

Francouzská vláda koncem minulého měsíce snížila odhad růstu domácí ekonomiky pro příští rok na jedno procento z dříve očekávaných 1,75 procenta. To ohrozilo dosavadní plány snižování schodku, a Paříž se tak rozhodla přijít s dalšími úsporami. Vláda má v plánu snížit rozpočtový deficit příští rok na 4,5 procenta hrubého domácího produktu z letošních 5,7 procenta. Tříprocentní hranice chce dosáhnout v roce 2013.

Dnešní balík zahrnuje zvýšení věku odchodu do důchodu na 62 let z dosavadních 60 let už v roce 2017, tedy o rok dříve, než se původně plánovalo. Počítá se také s růstem snížené sazby daně z přidané hodnoty. Zvýšit by se měla ze současných 5,5 procenta na 7 procent, tedy na stejnou úroveň jako v Německu. Výjimkou budou pouze některé potraviny, plyn, elektřina a potřeby pro hendikepované, na které se bude dál vztahovat 5,5procentní sazba DPH.

Jeden plán úspor už Francie oznámila na konci srpna, kdy mimo jiné navrhla vyšší zdanění bohatých. Paříž usiluje o to, aby ji nepotkal osud Spojených států a nepřišla o nejvyšší úvěrový rating na stupni AAA. „Kdyby Nicolas Sarkozy ztratil tři A, byl by mrtvý,“ citoval zpravodajský server Le Monde jednoho ze Sarkozyho poradců.

Podle pozorovatelů je nový plán úspor od Sarkozyho sázkou „hop nebo trop“. Jeho popularita je na minimu a v dubnu a květnu 2012 se přitom konají prezidentské a v červnu parlamentní volby. Rozsáhlé a dlouhé demonstrace a stávky už ve Francii vyvolal krok Sarkozyho vlády zvýšit věk odchodu do penze, byť jen na úroveň, která je stále pod úrovní řady jiných zemí EU.