Panoramatický míč zachytí i to, co jiný foťák nezvládne

Berlín – Nejen na dovolené se snažíme, abychom pořídili záběry z co nejlepšího úhlu. Ne vždy se to však daří. Počítačoví konstruktéři z berlínské univerzity proto přišli s vynálezem, který nám umožní dokonale zachytit prostor kolem sebe. Stačí jen vyhodit fotoaparáty sestavené do jednoho zařízení do vzduchu, a pak jej bezpečně chytit.

Vedoucí vývojářského týmu Jonas Pfeil dostal nápad k sestavení multifotoaparátu na jednom ze svých výletů: „Byl jsem na tůře na ostrově Tonga v Jižním Pacifiku a vyfotil jsem tam spoustu fotek. Jak těch běžných, tak panoramatických, kdy jedním foťákem pořizujete fotky celého prostoru kolem sebe a v počítači je pak složíte dohromady. Jenže to zabere spoustu času, a tak mě napadlo, že bych chtěl něco, co jen vyhodím do vzduchu a ono to samo vyfotí všechno najednou.“ 

Proto Jonas vzal 36 fotoaparátů o rozlišení dvou megapixelů s pevným ohniskem i ostřením, pocházejícím původně z mobilních telefonů, a smontoval je do jednoho celku o velikosti fotbalového míče. Zařízení pak stačí vyhodit do vzduchu. Ve chvíli, kdy fotomíč dosáhne vrcholku své dráhy, akcelerometr zajistí, že všech 36 fotoaparátů najednou pořídí snímek.

Jonas Pfeil, vedoucí vývojářského týmu

„Tohle je jen prototyp, ale už pracujeme na jeho miniaturizaci a podstatném zlepšení kvality pořízených fotografií. Snímky, které jste zatím viděli, jsou jen nezpracovaný záznam, kde nejsou pořádně pospojované. V budoucnu na sebe budou mnohem lépe navazovat a budou taky kvalitnější.“ 

Poté lze zařízení připojit přes běžné USB rozhraní k počítači a snímky si ve zvláštním programu pohodlně prohlédnout. Zatím se fotografický míč koupit nedá, ale Jonas Pfeil by ho se svým týmem na pulty obchodů rád dostal. V té době by ale jeho rozměry neměly přesáhnout velikost tenisového míčku a ani fotoaparáty by už neměly být provizorní. Nyní si však netroufne konečnou cenu přístroje odhadnout. 

Prizma - panoramatický fotoaparát (zdroj: ČT24)