Qantas se omlouvá a rozdává 100 tisíc letenek zdarma

Sydney - Pošramocenou důvěru klientů australské letecké společnosti Qantas Airways má vrátit sto tisíc volných letenek zdarma. Aerolinky tak cestujícím částěčně nahrazují nepříjemnosti, když minulou sobotu zrušily veškeré domácí a zahraniční lety kvůli týdny trvajícím stávkám zaměstnanců.

Ředitel aerolinek Alan Joyce v neděli nabídl cestujícím zdarma zpáteční letenku z Austrálie na Nový Zéland. „Tato nabídka letenek je jednou z iniciativ, kterou jsme spustili jako omluvu a nyní přejdeme do stabilního období,“ prohlásila společnost.

Qantas bude stát omluva za zhruba 500 zrušených letů 20 milionů australských dolarů (v přepočtu zhruba 375 milionů korun). Letenky jsou platné dva roky, a to od 14. prosince. „Samozřejmě se chceme zákazníkům Qantasu omluvit a zajistit znovu jejich důvěru v naši společnost,“ říká mluvčí aerolinek Qantas Olivia Wirth. 

Omluva aerolinek Qantas (zdroj: ČT24)

Spory vedení s odbory kvůli nové strategii firmy zablokovaly na letištích v Asii, Evropě a Spojených státech plány zhruba 70 tisícům klientů. Zaměstnancům se totiž nelíbí, že se společnost zaměří více na asijsko-pacifický region, a zároveň požadují zvýšení platů. 

piloti aerolinek Qantas

„Bylo by výhodnější jednat a pracovat se svými zaměstnanci, než věnovat miliony dolarů na programy pro veřejnost a uklidňování rozčilených klientů.“ 

Do sporu se vložila i australská vláda, která svolala mimořádné zasedání arbitrážního soudu. Ten oběma stranám nařídil, aby našly do 21 dní kompromis. V případě, pokud dohodu neuzavřou, nařídí soud arbitráž.